Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Coelogyne barbata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ms
E-mail:  
Data: sobota, 25 listopada 2023 20:18:29
Czy ktoś z Państwa, kto jest w posiadaniu coelogyne barbata, mógłby podzielić się informacja o uprawie , przeszukałam forum niestety nic nie znalazlam.
Moje c. lato spędza w ogrodzie wisząc sobie na drzewie aż do późnej jesieni . Po powrocie wisi w świetle okna dachowego wschodniego , temp 22/17-18 dzień/noc podlewane po przeschnięciu (oczywiście kiedy jest w domu) .
Będę wdzięczna za każda wskazówkę
W tej chwili produkuje 4 nowe psb. Mam je 3 lata ,nigdy nie zakwitło.
Mirka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: sobota, 25 listopada 2023 22:56:31
Witam,

Mam tekst w języku angielski od kogoś kto uprawia tę Coelogyne. Mogę przesłać na maila, albo może kiedyś przetłumaczę jak znajdę czas .

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: niedziela, 26 listopada 2023 17:09:54
Mam cicha nadzieje , że może ktoś się jeszcze odezwie , kto ma lub miał to coelogyne ,jeśli nie pozwolę sobie w tygodniu napisać do Pani emaila .

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 30 listopada 2023 19:54:16
Coelogyne barbata mam od ponad 4 lat i co roku zakwita bez problemu.
Uprawiam prawie podobnie - miesiące letnie w ogrodowej szklarni ustawionej przy wschodniej ścianie domu, a od jesieni do wiosny stoi przy nieogrzewanym północno zachodnim oknie, gdzie nocą temperatura spada do 13-15*C .
W naturze storczyk ten rośnie u podnóża Himalajów w północno-wschodnich Indiach, Bhutanie, Nepalu, Syczuan i Tybecie na wysokości od 1100 do 2900, więc do uprawy wymaga warunków umiarkowanych do chłodnych.

W miesiącach zimowych podlewam sporadycznie i bez nawozów. Przy podlewaniu latem też za bardzo nie przesadzam.

Osoby uprawiające Coelogyne sugerują, aby egzemplarzom niechętnym do kwitnienia zmienić na sezon warunki, dać więcej światła, a zimą o parę stopni chłodniej. Powinno pomóc.

TF

E-mail:  
Data: środa, 17 stycznia 2024 10:34:52
Pani Tamaro
Nie wiem dlaczego, ale nie miałam powiadomienia o wiadomości i nie zaglądałam tu wcześniej.
Serdecznie dziękuje za informacje powiem ze pokrywają się one z informacjami uzyskanymi na fb , wdrożyłam je i czekam.
Roślina na obecna chwilę ma 5 nowych przyrostów ,mam ogromna nadzieje że mi kiedyś zakwitnie. Dziękuje raz jeszcze.

Autor: Zirku
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 stycznia 2024 13:06:26
Witam, mam Coelogyne massangeana już parę lat i nie doczekałem się jeszcze kwiatów, ponoć cologyny są wrażliwe na zmiany warunków i przesadzanie. Mam nadzieję że w końcu doczekamy się kwitnienia.Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 stycznia 2024 13:17:29
Mam c. massangeana . U mnie kwitnie bez problemowo . Napisz jak ją uprawiasz ?
Ja swoją od mniej więcej kwiecień/maj wynoszę do ogrodu , wisi sobie na drzewie z pozostałymi c.do jesieni. Kwitnie od kilku lat bezproblemowo. Pęd miał długość 50 cm

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 23 stycznia 2024 11:06:57
Posiadam również c. massangeana , kwitnie niezawodnie latem , cały rok stoi na wschodnim parapecie korytarza , w którym jesienią i zimą panują niższe temperatury (około + 15 stopni C)

E-mail:  
Data: piątek, 4 października 2024 11:32:16
Niebawem minie kolejny rok a moja uparta barbata jak nie kwitła, tak nie kwitnie . Na wytworzonych wcześniej psb tworzyła 4 pędy kwiatowe, a w zasadzie tylko coś ala pochewki,ale wszystkie niestety zasuszyła ,nie wiem czy to skutek zbyt wysokiej temp czy zbyt małego zamgławiania.
Już nawet w akcie desperacji próbowałam ja sprzedać ale nikt jej nie chciał, więc jesteśmy sobie pisani. Wreszcie ją zmuszę , taką mam nadzieję .
Gdyby komuś coś jeszcze się nasunęło jaki popełniam błąd to proszę o radę.

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 4 lutego 2025 11:37:09
Upalne lato rzeczywiście zaburzyło rytm wzrostu Coelogyne barbata. U mnie zaczął wypuszczać nowe przyrosty dopiero jesienią, po wniesieniu ze szklarni ogrodowej do domu.
Na 5 nowych przyrostów tylko 2 mają pęd kwiatowy, ale to w dużym stopniu wina mojego skąpego nawożenia.

Pochewka? Pęd kwiatowy Coel barbata wyrasta spomiędzy liści na nowym przyroście i zawsze jest 'nagi', wygląda to tak:

Może to inny gatunek?

Autor: Zirku
E-mail:  
Data: wtorek, 11 marca 2025 23:40:33
Trochę mi się wyjaśniło, kupiłem moją coelogyne pod nazwą dayana i błędnie zasugerowałem się informacją w storczyki A-Z że jest synonimem massangeany. Tak naprawdę jest to pulverula, a u niej na kwitnienie ponoć trzeba poczekać aż osiągnie słuszne rozmiary.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl