Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Woda z RO a nawożenie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia W.
E-mail: imenet@o2.pl
Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 19:10:40
Witam wszystkich,
jak powszechnie wiadomo dostępne na naszym rynku nawozy są odpowiednie dla wody kranowej, i uzupelniają tylko najważniejsze składniki pokaromowe roślin. Moje pytanie dotyczy nawozów odpowiednich dla wody z filtra RO. Bo jak to zawsze bywa poczytawszy jaka woda jest najlepsza, doszłam do wniosku, że z RO (albo deszczowa/śnigowa). I na taką się przerzuciłam. Ale dopiero po jakimś czasie dotarło do mnie, że nawet używając nawozów dla storczyków moi pupile nie dostają wszystkich mikro i makroelementów.
Poproszę o poradę jak i czym uzupełniać te braki? Dodam, że używam nawozu Pokon 5-5-5 na zmianę z Agrecol+Wit C, o takim samym składzie NPK.

Pozdrwiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź
KW

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 19:49:45

Witam,

Na którymś ze storczykowych forów było podane, że do wody RO powinno się dodawać ok. 10% wody kranowej (dodatek wapnia i magnezu). Toteż od tego momentu dolewam, może nie 10 ale 8% na pewno.

Niestety, nie spotkałam na naszym rynku nawozu do storczyków zawierającego Ca i Mg.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: E. Iwańczyk
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 22:46:57
Witam,
zbyt czysta woda to rzeczywiscie problem, a na naszym rynku nawozow kompletny brak zrownowazonego nawozu do RO (czy dH20) dla amatorow. Pipetowanie mikrodawek azotanu wapnia, tudziez soli magnezowej to niezla zabawa, ale kto by tam mial tyle czasu, checi i sprzetu, zeby to wszystko ogarnac. Najprostszym sposobem jest faktycznie dodanie ok 10% porzadnie odstalej wody wodociagowej (nawet nie filtrowanej), zapewnia to wlasciwe zdolnosci buforowe wody, a takze dostarcza niezbednych i niewymienianych najczesciej mikroelementow (jony roznych metali itp). Innym sposobem jest dodawanie niewielkich ilosci mielonego dolomitu, wolniej dzialajacego. Mozna i nalezy tez stosowac rozne nawozy, w tym rowniez organiczne, wszystko rzecz jasna bardzo rozcienczone. Prosze mi wierzyc, nawoz "do storczykow", czy nawoz do surfinii, czy uniwersalny, czy "do tego i owego" to jeden wielki chwyt marketingowy, prosze poczytac etykiety tego samego producenta, wiekszosc z nich rozni sie tak naprawde dawkowaniem. Sa stosuje z powodzeniem do czystej wody nawoz Pinivit z Ca (do dolistnego nawozenia iglakow), ktos tam uzywa gnojowicy. Na rynku jest tego pelno.
Suplementacje Ca i Mg moga miec nawozy Scots - trzeba poszukac w ofercie. Takze roznego rodzaju plynne odzywki do hydroponicznej uprawy warzyw (Novokont zdaje sie), jest tez bogaty wybor w sklepach internetowych - wiekszosc z nich, co dziwne, do profesjonalnych, automatycznych hodowli cannabis.
Pozdrawiam
Ewa

Autor: Zbigniew Laurowski
E-mail: zlaurowski@wp.pl
Data: wtorek, 27 lutego 2007 07:55:22
Witam!
Ponad rok stosuję swoim storczykom moczenie wodą z filtra RO. Dodaję ogólnie dostępne preparaty akwarystyczne do podnoszenia twardości wody /zawierają jony Ca i Mg w formie dostępnej dla roślin/. Utrzymuję poziom 5 stopni niemieckich /dokładny opis jest zawsze na ulotce/ oraz kwasowość 5-6 pH. Praktycznie jest to woda z akwarium roślinnego. Obserwując falki stwierdziłem, że regularnie zaczęły kwitnąć dwa razy w roku, a między kwitnieniami wypuszcają dwa dorodne, ładnie wybarwione liście. Zygopetalum i oncidium zakupione we wrześniu /po przekwitnięciu/, wypuściły do tego momentu po ok. 6-7 pseudobulw. Może jest jeszce za wcześnie na ogólne podsumowanie tej metody, ale wstepne wyniki są zadawalające.
Zbigniew Laurowski

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 27 lutego 2007 08:10:04
Wiem, ze znane mi osoby uzywaja nawozu MSU, specjalnie stworzonego dla wody RO. Firma sprzedajaca go na terenie Szwecji, rowniez prowadzi sprzedaz wysylkowa poza Szwecja

http://www.dusk.se/Odlingsmedium.htm

A propo firmy Dusk. Jej wlasciciel wylansowal nowy rodzaj substratu EpiWeb, ktory zastepuje idealnie powszechnie uzywana do tej pory mieszanke kory i chipsow kokosowych. Wyeliminowal mozliwosc przelania storczyka, a podniosl wiele pozytywnych wartosci, jak dobry przeplyw powietrza itp. Wielu z moich znajomych zaczyna przechodzic na EpiWeb i jak do tej pory nikt sie nie skarzy, wrecz przeciwnie. Wiecej poczytac mozna tutaj

http://www.epiweb.se/

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: wtorek, 27 lutego 2007 08:43:27
Witam,
natomiast ja uzywam tylko nawozow organicznych jak guano peruwianskie, wiòrki z pazurkòw (umknelo mi jak to sie prawidlowo nazywa po polsku), plynna krew (bycza) i suplementy potasu i fosforu. Wode uzywam destylowana, deszczowke lub gotowana w szybkowarze, czasami tez kranowke. Odnosze wrazenie, ze moim storczykom to sluzy. Jako potwierdzenie mojego nawozenia posluzyla mi wielkosc kwiatow falenopsisa, ktore w grudniu bez doswietlania wyksztalcily sie nawet wieksze od tych, z ktorymi falenopsis zostal kupiony w poczatkach ubieglego roku.
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Ewa
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: wtorek, 27 lutego 2007 12:01:49
Co do MSU,
pisze sie obiema rekami, gdyby rzecz taka byla w ofercie sklepu! Recepture opracowano w Michigan State University (Bill Argo) i ma ona wiele bardzo pochlebnych recenzji. Jest wiele nawozow z formula MSU (no tak, nie w Polsce), roznych marek, pod roznymi nazwami. MSU fertilizer ma 2 wersje, do wody czystej i wodociagowej. EpiWeb tez ciekawa rzecz.
A mnie zainteresowal jeszcze sposob p. Zbyszka. Obiecujaco brzmi, moznaby tak skomponowac sklad pozywki, zeby miec te 8:2,6 Ca/Mg, Pozostale makroskladniki to: azot 13% (azotanowy 12.5%, amonowy 0.7%), fosfor 3.7%, potas 15.9%), mikroskl. standardowo, z wyjatkiem zelaza, ktorego jest ok 4-krotnie wiecej niz w takim np Pokonie do storczykow.
Pozdrawiam
Ewa Iwańczyk

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: środa, 28 lutego 2007 19:42:22
A z tym Ca to pewne przy epifytach? Taka deszczówka tropikalna to zawiera Ca? W naturze nawóz - rozumiem - odchody np. ptaszków, tarczników i wełnowców ale Ca, Mg? Muszę przyznać, że do epifytów używam wyłącznie demineralizowanej, "doniczkowe balkonowe" owszem podlewam kranówą, np. cymbidium, katleje czy plejone.
Pzdr Jurek

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: środa, 7 marca 2007 16:59:22
Witam,

sprawdziłem, nawóz "Florovit", taki najzwyklejszy, do stosowania dolistnie i doglebowo, ma dodatek wapnia i magnezu, chyba jako jedyny powszechnie dostępny na naszym rynku. Ja stosuję go do wody RO naprzemiennie z nawozem "Pokon do storczyków". Rośliny są zdrowe i mają ładne przyrosty. W tym roku chcę też wypróbować "Florovit do storczyków". Ale chyba największe przyrosty miały u mnie sorczyki zasilane "Pokonem do roślin zielonych" (ozdobnych z liści) w okresie wiosennym dwa lata temu. Po takich doświadczeniach powtórzę to także teraz.

pozdrawiam,
Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl