Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nawóz guano
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 7 marca 2007 16:02:13
Witam!

Udało mi się kupić po dłuższym poszukiwaniu płynny nawóz ptasi guano. Podobno jest świetny dla wszystkich roślin. Nie wiem, czy można guano stosować także dla storczyków? Mam u siebie tylko "klasyczne" gatunki dostępne w marketach. Obecnie odżywiam swoje storczyki Pokonem dla orchidei, ale może warto zastosować na jakiś czas nawóz naturalny?

Pozdrawiam! Aga z W-wy

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: środa, 7 marca 2007 20:57:05
Witam

Ja ten nawóz stosuję już jakiś czas. Wydaje mi się , że jest ok.
Ale napewno trzeba uważać ze steżeniem!, sam zapach może na to wskazywać to w końcu ptasie odchody. No i ja bym nie radził stosowania przy każdym podlewaniu tak na wszelki wypadek.
Czy są u mnie jakieś niewątpliwe wyniki, trudno mi powiedzieć może czas pokaże, bo też dopiero może z kwartał go używam, poza tym dodałem też doświetlanie, więc wynik może być synergiczny przynajmniej taki bym chciał uzyskać.

Pozdrawiam

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: środa, 7 marca 2007 21:52:51
Witam,
guano jest nawozem, ktory uzywam prawie od 20 lat z rozna czestotliwoscia i do wszystkiego co zielone tzn. rosliny ozdobne - przede wszystkim kwitnace i kiedys do warzyw. Sama przygotowuje roztwor, ktory stosuje w wielkim rozcienczeniu i bardzo go sobie chwale mimo brzydkiego zapachu.
Nie wiem skad w kraju bierze sie tyle nieufnosci do nawozow naturalnych.
Nie chce uzywac brzydkich slowek, ale od g... to mozg ludzki nic lepszego jeszcze nie wymyslil
Wanda

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 8 marca 2007 18:51:29
Witam!

Pani Wando, bardzo dziękuję za odpowiedź . Właśnie "po cichu" czekałam na jakąś pozytywną opinię nt. stosowania guano dla storczyków i innych roślin.
Wydaje mnie się, że guano pomimo przykrego zapachu , ma tę zaletę, że nie grozi przedawkowaniem w takim stopniu jak nawozy syntetyczne.
Pozdrawiam, Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl