Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Woda z Akwarium do podlewania storczykow
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika
E-mail: harpia39@interia.pl
Data: wtorek, 15 stycznia 2008 18:58:24
Niedawno bedąc na Gieldzie kwiatowej slyszalam ,ze do podlewania storczykow bardzo dobra jest woda z akwarium !
Czy ktojs z was podlewa tak storczyki? czy jest to dobre? Ja mam troche watpliwosci co do takiej wody,ale jako nowicjusz,kazda informacja jest dlamnie cenna.

Pozdrawiam Monika

Autor: kasia
E-mail:  
Data: środa, 16 stycznia 2008 17:55:31
Czemu nie, ja tak właśnie robię. Mój mąż hoduje paletki a to bardzo wymagające ryby i wodę muszą mieć jak mówi idealną. Wodę preparuje mieszając w odpowiednich ilościach wodę z filtra odwróconej osmozy i wody kranowej. Wiem, że parametry wody w akwarium to twardości zbliżone, do 0 więc niejako czysta woda destylowana ph 6.8 Do tego specjalne nawozy dla roślin wodnych. Kiedy robi podmiany wody w akwarium zostawiam sobie tą wodę i w niej moczę swoje storczyki. Mam kilka PHALAENOPSIS, PAPHIOPEDILUM,DENDROBIUM oraz MILTONOPSIS. Stosuję tą wodę ponad rok czasu i nic się nie dzieje kwiaty rosną kwitną i mają się dobrze.
POZDRAWIAM Kasia

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2008 00:23:58
Myślę, że to przede wszystkim zależy od jakości i parametrów wody akwariowej - jej twardości, ph, przewodności, stężenia amoniaku itd. Woda z mojego akwarium ma zdecydowanie za dużą przewodność, żebym mogła stosować ją do podlewania storczyków, zwłaszcza tych o delikatniejszych korzeniach. Ale kiedyś mieszałam ją z wodą destylowaną i podlewałam storczyki, i wszystko było ok.

Pozdrawiam
Joanna

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2008 09:18:21
Ja bym się trochę bała, woda może być zanieczyszczona glonami albo jakimiś pleśniami, które ne zawsze ujawnią się w akwarium.

Autor: Monika
E-mail: harpia39@interia.pl
Data: czwartek, 17 stycznia 2008 22:39:17
Kasiu ,ja mam akwarium 300L z Paletkami woda czysta,przefiltrowana wiec spruboje.
dzekuje za odpowiedz

Autor: arek
E-mail:  
Data: piątek, 18 stycznia 2008 09:16:16
Osobiście wolałbym najpierw przebadać taką wode, nie zapominajmy, że ryby organizmy zywe, przemiana materii, gdzieś te odchody sie kumulują...
A czemu sie podmienia wode w akwarium? chyab po to zeby usunąć nadmiar pewnych złych substancji?

Pozdrawiam
A.

Autor: Gagatek
E-mail: gagatek100@poczta.onet.pl
Data: sobota, 2 lutego 2008 16:26:57
Witam. Ja podlewam mojego Phalenopsisa wodą z akwarium i mam dobre rezultaty. Przyrastają mu silne i ciemne liście (dwa razy dłuższe od początkowych). Wyrastają mu w tym momencie dwa pędy kwiatowe od ziemi i dwa ze starego pędu. Poza tym jeszcze kontynuuje poprzednie kwitnienie które rozpoczął w lipcu. Chętnie przesłałbym sdjęcia ale nie mam możliwości ich zrobienia.

Autor: miły
E-mail:  
Data: niedziela, 3 lutego 2008 11:47:03
ta woda ma pewnie za duzo azotu

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl