Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  encyclia radiata-zalany:(:(:(
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: asiulak80
E-mail: zalery@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 28 stycznia 2008 14:05:15
witam,
proszę o poradę i pomoc. Podczas mojej kilkunastodniowej nieobecności mój mąż "zajmował" się moimi storczykami. Niestety zbyt gorliwie, gdyż po powrocie okazało się, że korzenie encyclia niemal w całości zgniły. Usunęłam je, przesuszyłam roślinę i wsadziłam do nowej ziemi. Po ok.3-4 dniach podlałam. Minął tydzień, a nasada(nie wiem jak fachowo to nazwać)tzn. ta część bulwy z której wyrastają korzonki zaczyna pleśnieć. Co zrobić, przesuszyć i wsadzić znów czy wsadzić do keramzytu?
joanna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 stycznia 2008 18:25:07
Ja bym wyjął z podłoża i trzymał bez wody co najmniej ze dwa tygodnie. Żadnej roślinie z bulwami (czytaj - zapasami wody) nic się nie stanie w tak krótkim okresie, a na pewno zatrzyma to proces pleśnienia. Nie znaczy to jednak na 100%, że roślina będzie zdrowa - jeśli weszły już bakterie, pozbycie się ich może nie być możliwe.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail: zalery@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 28 stycznia 2008 19:20:07
Dziękuję, mam nadzieję że się uda i 2 nowe przyrosty odwdzięczą się kiedyś pięknym kwitnieniem.

E-mail: zuzankas@poczta.onet.pl
Data: środa, 6 lutego 2008 19:27:48
witam ponownie
przesuszenie pomogło, proces pleśnienia zatrzymany. Pod środkową bulwą pojawiły się nawet małe korzonki. Niestety coś złego dzieje się z liśćmi.Wygląda to jak jakaś bakterioza. Najstarsze liście głównie na spodniej stronie pokryte są brązowo-czarnymi kropkami. Inne liście się zwijają i mają śladowe ilości tych kropek(widziane "gołym okiem"). Dodam, że liście bulwy która wypuściła korzonki wyglądają najlepiej - tylko pobladły.Trzymam go z dala od innych storczyków i nie wiem co dalej.....kosz czy cierpliwość?!?
Proszę o radę doświadczonych,
dziękuję

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl