Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Mini mark z allegro-wirus?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joanna
E-mail: suzy22@interia.pl
Data: wtorek, 5 lutego 2008 12:26:06
Witam
Rosline kupilam na allegro pod nazwa mini mark ale wyglada mi na zawirusowana.Czy ktos z Panstwa moze potwierdzic albo wykluczyc?Ma plamy i paski na lisciach. Do tego mam powazne watpliwosci czy jest to w oglole mini mark-bo ma fioletowawe zabarwienie lisci a z tego co pamietam listki mini marka sa czysto zielone.Ach skusialm sie niska cena ale chyba roslina wyladuje w koszu
pozdrawiam

Autor: anka
E-mail:  
Data: wtorek, 5 lutego 2008 12:33:00
Daje sobie głowę uciąć, ze to nie jest mini mark

powinien mieć cieńsze korzenie i zdecydowanie mniejsze liście, chudsze, nie ten pokrój, to jakaś hybryda. Kto takie rośliny sprzedaje?

E-mail:  
Data: wtorek, 5 lutego 2008 13:14:04
No tak czyli nie tylko wirus a jeszcze nie mini mark
a ma ktos moze fotki mini marka swojego i moglby pokazac?

pozdrawaim

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 5 lutego 2008 13:37:14
Wirus jak nic ;( Co do pokroju to trudno wyrokować, moje Mini-Marki są wielkie jak smoki

Nie jest powiedziane że ten rodzaj wirusa zabije roślinę, ale na pewno trzeba ją odizolować od innych i zachować bezpieczeństwo przy pielęgnacji aby nie przenieść wirusa.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 5 lutego 2008 13:49:53
Witam,
odpowiadam ponieważ trochę szkoda mi tej rośliny jako części kompostu, lubię takie o kolorowych liściach.

Kupiła pani według mnie roślinę w całkiem dobrej kondycji. Te przebarwienia na liściach to nie jest wirus, to uroda tej rośliny. Na stanowisku bardziej jasnym/słonecznym niektóre gatunki z rodzaju Phalaenopsis mają kolorowe liście, aż bordowe. Są hybrydy o liściach w pasy żółtozielonych to dopiero są wirusy.
Dla mnie to co widać na roślinie to uszkodzenia mechaniczne.

Pozdrawiam
ewka

Data: wtorek, 5 lutego 2008 14:04:33
Witaj Sandro,

jeżeli chodzi o wirusa allegro to zgoda, widzę go. Ale ponieważ wszyscy dorośli to i nie ma co o tym rozmawiać. Było, jest i będzie. Gwarancji nikt do roślin nie dodaje, wszystko umowne. Jak chcesz to kupuj "kota w worku".

Wyjaśnij mi Sandro, bo ja nie wiem, nie widzę, gdzie oznaki tego wirusa?
Wydawało mi się, że choroby to moja specjalność.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 5 lutego 2008 14:04:52
Zgadzam się z Ewą, że Phalaenopsis, szczególnie te o ciemnych kwiatach się przebarwia, ale zjawisko to nie występuje w formie pasów, które są charakterystyczne dla choroby wirusowej właśnie.

pozdrawiam
Sandra

E-mail:  
Data: wtorek, 5 lutego 2008 14:07:57
hmm teraz to juz sama nie wiem co z nia zrobic.Sprobuje posadzic moze wyrosnie z tych plam. ale jednak caly czas mam wrazenie ze to wirus.
pozdrawiam

Autor: Emilia
E-mail:  
Data: wtorek, 5 lutego 2008 14:09:16
Ja bym odizolowała roślinę i poczekała aż zakwitnie,żeby mieć 100% pewność,bo na razie można sobie tylko przypuszczać,co to za roślina.Takie ciemne zabarwienie liście dostają też po intensywnym kontakcie z promieniami słonecznymi.Takie jest właśnie ryzyko z kupowaniem roślin nie kwitnących,sama się przekonałam!!!

Autor: R. Kosina
E-mail:  
Data: wtorek, 5 lutego 2008 16:31:50
Witam!
Podzielam opinię, że roślina jest zdrowa i na dodatek bardzo oryginalna z tymi czerwonawymi paskami. Prawdą jest, że paskowanie oznacza zawirusowanie, ale wtedy najczęściej te paski są izolowane, jak wyspy na liściu, i nie "startują" od podstawy liścia. Ten typ paskowania może wskazywać na mutacje somatyczne. Przyczyny mutowania mogą być różne, również wirusy. Dziwię się, że oryginalność, odmienność może komuś przeszkadzać. Ja widzę w tym piękno świata roślin.
Pozdrawiam!!!!!!!!!
Romek

Data: wtorek, 5 lutego 2008 17:02:22
Witam,

bardzo dziękuję za uzupełnienie wiadomości na temat wirusów. Dobry przykład na wykład/lekcje.

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: środa, 6 lutego 2008 11:10:22
Witam
Coz to dobrze ze to jednak nie wirus-Panie Romualdzie trzymam Pana za słowo
Coz ja po prostu boje sie wszelakich paskudztw na storzczykach i tak od razu podejrzewamw wirusa-a tych szczegolnie nienawidze.A tak swoja droga ciekawe czy to jest mini mark. No i czy te plamy zejda w ogole? Mino calego ich piekna wolalabym normalne liscie
pozdrawiam

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: środa, 6 lutego 2008 21:19:25
Witam,

Plamy niestety nie zejdą, na każdym nowym liściu będzie inny wzór.

Podrzucam zdjęcie rasowego Mini Marka, niestety liście w kolorze soczystej zieleni.

Pozdrawiam, beata

E-mail:  
Data: czwartek, 7 lutego 2008 11:31:55
Witam
Szkoda, liczylam ze moja roslina z czasem znormalnieje
Pani Beato sliczny ten Pani phal.Taki zdrowiutki.Zupelnie inny niz ta moja "bida".
pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl