Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  prosze o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marlena
E-mail: marlenka84@vp.pl
Data: piątek, 19 września 2008 14:26:11
Witam! mam pieknego storczyka, ale dzis zauwazyłam, ze cała gałązka kwiatów zaczyna schnac... Storczyk kwitnie juz bardzo długo, od października, prawie juz rok. Z jednej gałazki juz wszystkie kwiaty odpadły, został jeden. Druga gałąź, była cała w kwiatach. Lada dzien uschnie... Powodem moze byc to, iz pod moja nieobecnosc ktos bardzo mocno podlał kwiatka, (pełna doniczka wody...) Nie wiem jak długo kwiatek stał w wodzie, moze to był dzien, dwa, najwyżej trzy! I co mam robic? Obciąc? Jesli tak to w którym miejscu? I co dalej? Czy obciąc i odstawic w ciemne, chłodne miejsce?

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 14:31:40
Kwitnienie od pażdziernika to prawie rok wiec naturalną rzeczą jest ,ze ped usycha..jedne usychają a inne gubia tylko kwiaty.Skoro uważasz ,ze moglo nastąpic zalanie korzeni to wycignij roslinke z doniczki...usuń zgniłe korzenie i stosuj sie do wskazuwek zamieszczonych w wątku..reanimacja phalaenopsis lekcja pogladowa,,Storczyk nie kwitnie całe zycie na jednym pędzie i kwiatki nie są wieczne..musi odpocząć...dobrze bylo by gdybys wstawiła fotke...

Data: piątek, 19 września 2008 14:44:05
Jestem poczatkująca w uprawie storczyków, a czy mogłabym jeszcze uzyskac informajce, co z tymi uschniętymi gałązkami? Obciąc? Jesli tak to w którym miejscu? I co dalej...? Bardzo dziekuje za wszystkie informacje!!!

Autor: BEATA
E-mail: Beata302@amorki.pl
Data: piątek, 19 września 2008 14:49:29
Zostawić! Roślina sama zdecyduje czy będzie kwitnąć na tych pędach

Data: piątek, 19 września 2008 15:00:01
No dobrze! Zostawic roslinke w spokoju. A czy odstawic ja w ciemne chłodne miejsce?? Na jak długo??

Autor: BEATA
E-mail: Beata302@amorki.pl
Data: piątek, 19 września 2008 15:05:08
Ja swoje trzymam na parapecie okiennym

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: piątek, 19 września 2008 15:15:17
Prawidłowa odpowiedź brzmi - zostawić w SPOKOJU. O ciemnicy nie było mowy.

W kwestii uprawy odsyłam tu - http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html

W kwestii obcinania i innych tortur odsyłam tu - http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_11.php

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: piątek, 19 września 2008 15:32:55
Bardzo Państwu dziekuje za wszystki wskazówki. Mysle, ze dzieki nim uratuje mojego storczyka
Dziękuje i pozdrawiam.

Autor: Gośka d
E-mail: truskaweczka184@wp.pl
Data: czwartek, 3 września 2009 11:12:33
witam!!!
mam problem ze storczykiem , jaki ś czas temu odpadły mi kwiatki a teraz gałąż zaczeła usychać i kieruje się do końca całej łodygi jak jest kwiatek niewiem co robić bo nie wypuszcza żadnych innych gałązek tylko cała usycha...pomóżcie, o obcinaniu tu nie ma mowy na pewno...

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: czwartek, 3 września 2009 14:14:27
To że usycha nie jest wcale powodem do zmartwień. Jeśli roślina będzie miała zapewnione właściwe warunki, to wypuści nowy pęd.
Tak samo jak Pan Jerzy odsyłam do http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl