Autor: |
Anna |
E-mail: |
ania_staniukiewicz@o2.pl |
Data: |
środa, 17 grudnia 2008 11:31:51 |
Witam!
Podłączę się pod istniejący wątek, bo pytanie mam dotyczące Cymbidium. Jest zdrowe, piękne i wypuściło po raz drugi w tym roku pędy kwiatowe, tym razem zamiast jednego dwa. Pędy urosły do około 40 cm wysokości, kwiaty się jeszcze nie rozwinęły są w pąkach, ale dzisiaj pęd kwiatowy, dokładnie w miejscu poniżej pierwszego pąka odpadł, tak po prostu, został sam patyk. Widziałam kilka dni temu, że mniej więcej w tym miejscu, łodyga była lekko zmarszczona, ale było to ledwo dostrzegalne, dziś już go nie ma, drugi kwiat też wydaje mi się tak wątle wygląda. Mają wilgotne podłoże, ale nie za mokre, jeszcze nawożę je nawozem Bloosom Booster, co drugie podlewanie, zmniejszoną dawką, stoją na tacce z keramzytem i wodą, podnoszącym wilgotność, temperatura dzień 19, noc ok.15. Zdaję sobie sprawę, że może nie można postawić jednoznacznej przyczyny, ale co mogę zmienić, aby może jeszcze ten drugi kwiat uratować. Temperatura chyba nie jest za niska, bo w takiej rośnie cały czas, pozatym te rośliny z tego co wiem wolą taką temperaturę. W jakimś wątku czytałam, że może za mało składników odżywczych, ale z tego co zrozumiałam wówczas roślina będzie czerpała z liści i będą marnieći odpadać a u mojej rośliny są błyszczące i piękne jak nigdy, od kiedy go mam nie odpadł mu ani jeden liść i nie wiem, bardzo poproszę Państwa o jakieś sugestie dotyczące mojego problemu.
Pozdrawiam Ania |
|
|