Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dziwna katleja
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 1 grudnia 2008 14:00:25
Witam,
Znalazłam dziś w ogrodzie zimowym taki dziwnie ukształtowany kwiat. Fiszka gdzieś się zgubiła, ale po tym w czym i jak jest posadzona mogę mieć pewność, że roślina była dokładnie opisana.

Jak widać na zdjęciu dolne płatki mają zaskakujący kształt, ale obydwa są identyczne.

Jeśli jest to wynik moich błędów uprawowych, to czemu tak symetrycznie i tak samo wybarwione?

Ale wygląda ciekawie, coby nie mówić Pachnie słodkawo.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Anna
E-mail: aniawi@op.pl
Data: poniedziałek, 1 grudnia 2008 22:15:11
Pani Mario, nie jestem pewna czy to są błędy uprawowe . U siebie zaobserwowałam, że już w drugim kwitnieniu po zakupie, pojawiają mi się u niektórych "niby botanicznych", jakieś inne kwiaty, lub nietypowe plamki, albo inny odcień. Orginalne orchidee są być może wyłącznie w dżungli , bo czy mogłyby się tak szybko przystosowywać?

Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: czwartek, 25 grudnia 2008 13:00:01
ja uwazam ze to nie bledy uprawpowe ale nowe przystosowanie sie katlei. ksztal i wybarwienie sa zalezne od warunkow. a ta jest piękna

Autor: Anna
E-mail: aniawi@op.pl
Data: piątek, 26 grudnia 2008 18:45:42
Poniżej zamieszczam anomalie kwiatowe (być może zdjęcia robiłam przy zmiennym oświetleniu, ale różnice, choć drobne są zwłaszcza w wybarwieniu).
Wcale nie zamierzałam rymować . Proszę o opinię, może popełniam jakieś błędy uprawowe?
Phal. thaipei-w marcu i grudniu

Phal. Red/hybr.-w czerwcu i grudniu

Phal. Aph./hybr.-we wrześniu i grudniu

Blc. rustic spot - w czerwcu i październiku (mam jeszcze dwa chętne pąki do zakwitnięcia na styczeń- ciekawe jakie będą)

Ptn. Gold/hybr.-w kwietniu i sierpniu

A może to wpływ słońca?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl