Autor: |
Gosia |
E-mail: |
m.wegner@op.pl |
Data: |
sobota, 13 grudnia 2008 09:41:30 |
To co podałam to tylko przykłady - najlepiej samemu poprzegladac i znaleźc odpowiedni produkt
Co do wiatraków - napisze tak - kupiłam tutaj ze sklepu Orchidarium zasilacz4x i mąż podłączył dwa wiatraczki - działa rewelacyjnie, ale teraz żałuje, że nie kupiłam tego mocniejszego zasilacza8x.
Wiatraczki to koszt ok 9 zł za sztukę, zasilacz to koszt 62 zł ale sprawdza się i wszytko chodzi jak potrzeba. Podłączone jest to wszystko do takie sprytnego urządzenia które "wtykamy" do kontaktu a dopiero później do tego zasilacz i samo się steruje. Koszt takiego sterownika to jakieś 20 zł do kupienia w każdym markecie czy sklepie elektyrcznym.
Myślę, że przy takiej inwestycji jaką jest orchidarium, a przede wszystkim storczyki - warto zapewnić im optymalne warunki, co niestety wiąże się z kosztami.
Ze swojej strony tylko napisze, że zastanawiam się nad zakupem wiatraczków tutaj od Pana Jerzego - napisano w sklepie, że lepiej się sprawdzają niż zwykłe komputerowe.
W moim orchidarium jeden wiatrak - ten który dosyć mocno wieje ma minus - zbyt głośna pracę. Drugi, który dostałam od znajomego jest cichutki natomiast słabiej wieje, więc wcześniej czy później go wymienimy.
Szukam teraz takich, które będą mocno nawiewały ale będą też w miarę cicho pracować. Ponieważ moje orchidarium jest sporych gabarytów (150 cm wysokości i 100cm szerkości)zastanawiam się też nad zamontowaniem dodatkowego wiatraka gdzieś niżej. |
|
|