Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wiatraczek do orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariola
E-mail: apacz361@op.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 19:05:54
Witam!

Mam problem ze znalezieniem malego wiatraczka, ktory spowduje ruch powietrza w moim skromnych orchidarium. Nie ma nic na allgro, a wiatraczki do komputera nie sa do kupienia bezposrednio do kontaktu. Czy kto mi pomoze, czy ma ktos na sprzedaz jakies male wiatraczki? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz- Mariola

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 20:49:52
Znalazłam dla przykładu taką maliznę na allegro - może taki będzie odpowiedni

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=497330270

Data: piątek, 12 grudnia 2008 20:52:36
przepraszam ale nie zauważyłam ze to na wtyczkę usb. Na ceneo proszę poszukać albo w allu wpisać wiatraczek i tam jest tego mnóstwo.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=503985763

E-mail: apacz361@op.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 23:32:27
Dziekuje za odpowiedz i pomoc. Ten wiatrak jest zbyt duzy i wyglada na stary. Chcialbym jak reszta osob co ma orchidaria, posiadac i w swoim maly wentylatorek od komputera... NIe iwem jak sie do tego zabrac, bardzo prosze o pomoc

POzdrawiam

Data: sobota, 13 grudnia 2008 09:41:30
To co podałam to tylko przykłady - najlepiej samemu poprzegladac i znaleźc odpowiedni produkt
Co do wiatraków - napisze tak - kupiłam tutaj ze sklepu Orchidarium zasilacz4x i mąż podłączył dwa wiatraczki - działa rewelacyjnie, ale teraz żałuje, że nie kupiłam tego mocniejszego zasilacza8x.
Wiatraczki to koszt ok 9 zł za sztukę, zasilacz to koszt 62 zł ale sprawdza się i wszytko chodzi jak potrzeba. Podłączone jest to wszystko do takie sprytnego urządzenia które "wtykamy" do kontaktu a dopiero później do tego zasilacz i samo się steruje. Koszt takiego sterownika to jakieś 20 zł do kupienia w każdym markecie czy sklepie elektyrcznym.
Myślę, że przy takiej inwestycji jaką jest orchidarium, a przede wszystkim storczyki - warto zapewnić im optymalne warunki, co niestety wiąże się z kosztami.
Ze swojej strony tylko napisze, że zastanawiam się nad zakupem wiatraczków tutaj od Pana Jerzego - napisano w sklepie, że lepiej się sprawdzają niż zwykłe komputerowe.
W moim orchidarium jeden wiatrak - ten który dosyć mocno wieje ma minus - zbyt głośna pracę. Drugi, który dostałam od znajomego jest cichutki natomiast słabiej wieje, więc wcześniej czy później go wymienimy.
Szukam teraz takich, które będą mocno nawiewały ale będą też w miarę cicho pracować. Ponieważ moje orchidarium jest sporych gabarytów (150 cm wysokości i 100cm szerkości)zastanawiam się też nad zamontowaniem dodatkowego wiatraka gdzieś niżej.

Autor: magdalena
E-mail:  
Data: sobota, 13 grudnia 2008 10:59:54
sluchajcie
ja buduje orchidarium wlsniezastosuje wiatraki komputerowewystarczy odciac koncowke do podlaczenia do zasilacza i polaczyc z kablem od starej ladowarki do tel.wiekszosc spelnia wymagania.ja jednak zastosuje zasilacz komputerowy bo wiatrakow bedzie 6 a kabel do gniazdka jeden

E-mail:  
Data: sobota, 13 grudnia 2008 23:31:31
Sproboje z ładowarka i polaczeniu kabelko... Ładowarka jest od SIMENSA Czy ma ktos inne pomysly?

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 14 grudnia 2008 10:33:08
Ja mam wiatraczek komputerowy podłączony pod sterownik od kolejki Piko, taki z pokrętłem z możliwością regulacji siły dmuchania, sprawdza się bez zarzutu.

pozdrawiam
Sandra

E-mail:  
Data: niedziela, 14 grudnia 2008 20:58:21
Dziekuje za odp. Jutro pojde do miasta i kupie wiatraczek komputerowy i polacze druciki ladowarki z wiatrarkiem, obkleje tasma izolacujna i zobacze cos sie stanie... Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl