Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  reanimacja dendrobium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: sobota, 3 stycznia 2009 13:26:59
Uschły mi ostatnio kwiaty na dendrobium falenopsis i podjąłem decyzję o przesadzeniu. I chyba dobrze. oto jak wygląda po odłupaniu podłoża i częściowym goleniu z uschniętych korzeni.

I druga fotka

Pytanie brzmi co zrobić żeby sie przyjął. Zrobiłem na razie drenaż z keramzytu i mam podłoże do dendrobiów z orchidsklepiku. Ale miłem nadzieję na więcej żywych korzeni Jak go posadzić i jak dalej pielegnować. Dzięki za to chociaż że psb i łodygi ładne, zielone i nie sflaczałe.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 3 stycznia 2009 14:59:48

Witam,

przede wszystkim nie jest tak źle . Korzenie u starszych psb zasychają i jest to na ogół proces normalny, a służą raczej do "mocowania" rośliny. Nowe psb wypuszczą nowe, żywe korzenie.
Radziłabym posadzić do nowego podłoża i przez kilka dni nie podlewać, aby zabliźniły się rany po "goleniu" , ale utrzymywać dość wysoką wilgotność otoczenia, ciepło i jasno. Roślina szukając wody powinna wkrótce zacząć wypuszczać nowe korzenie. Dalsza pielęgnacja wg "Storczyki od A do Z" na tej witrynie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: sobota, 3 stycznia 2009 18:34:58
Dziękuję za wsparcie Storczyk już w nowej (i większej niż dotychczas) doniczce. Mam nadzieję że juz niedługo bedzie odrastał

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 3 stycznia 2009 18:47:55

I to jest błąd . Dendrobia bardzo lubią ciasne doniczki...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl