Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dziwne białe drobinki w ziemi i na jej powierzchni
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Szymon
E-mail: Szymon.k1@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 18:43:27
W doniczce pchalenopsisa pojawiły się drobne kuleczki w biało szarym kolorze. Częśc z nich jest mocno przyklejona do kory, ale częśc jest luźna i przy podlewaniu wypływa z donicy. Nie widzę żeby pojawiały się na korzeniach. Nie wiem co to jest i jak to zlikwidowac . Jeśli ktoś wie co to i jak się tego pozbyc to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 23:53:45
A nie jest to drobny styropian? Jeśli pływa po powierzchni wody to nawet napewno. Jeśli tonie to było już o tym na forum ale nikt nic konkretnego nie odpisał. Ja mam to w paphiopedilach i bardzo dobrze rosną od wielu lat. Niech więc sobie będzie. Po przesadzeniu rośliny, ich liczebność powoli wzrasta do stanu poprzedniego. Nie zamierzam się na te białe kuleczki i jest dobrze. Próbowałam to to wprowadzić do phalaenopsis ale nic z tego nie wyszło. Marta

Autor: gość
E-mail: aaa@pl.pl
Data: środa, 21 stycznia 2009 22:08:19
najprawdopodobniej jest to grzybnia ja mam to w jednej z roślin i w niczym jej to nie przeszkadza

Data: niedziela, 25 stycznia 2009 22:51:53
Styropian to nie jest.
Nie jestem aż takim laikiem, jeśli chodzi o uprawę roślin, i wiem jak wygłada styropian,czy perlit dodawany do podłoża w celu jego rozluźnienia i napowietrzenia, ale niestety nie wiem czym jest to cuś . Pojawiło się po jakimś czasie uprawy roślin, głównie na korze,ale i swobodnie unosi się wśród podłoża. Na korze jest doś mocno osadzone więc podejżewam że to jakiś grzyb. Nie wiem czy jest to szkodliwe dla storczyków i czy można to usunąc w jakiś sposób.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: poniedziałek, 26 stycznia 2009 22:25:10
Panie Szymonie!
Moim zdaniem jest to pleśniak.
Pleśniak biały, , Mucor mucedo, rozwija się na nawozie, pleśniak groniasty, Mucor racemosus na produktach mącznych i w glebie (uczestniczy w tworzeniu próchnicy).
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/slownik.htm słownik pojęć

Wygląda jak biała wata . Nie trzeba się przejmować. Powstaje on na podłożu bogatym w substancje organiczne.
[Myślę, że trzeba by zmniejszyć wilgotność podłoża , a zwiększyć dostęp powietrza do korzeni. Można zrobić dodatkowe otwory w doniczce.]Jeżeli będzie się zwiększała ilość tego pleśniaka, proponuję przesadzenie storczyka do nowego podłoża. To jest już prawdopodobnie częściowo rozłożone.
Pleśniak nie jest groźny dla storczyka. Natomiast rozłożone, nieprzewiewne podłoże jest dla korzeni groźne.
Pozdrawiam, Mery.

Data: wtorek, 27 stycznia 2009 18:44:55
Witam. Tak wygląda to coś.
Jeśli udało misię wkleic foto.

Data: wtorek, 27 stycznia 2009 18:49:51
Może na tym będzie coś widac.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: wtorek, 27 stycznia 2009 20:38:41
Panie Szymonie.
Korzenie wyglądają świetnie.Więc nie trzeba się martwić.

Aby Pana uspokoić proponuję do poczytania : http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=10364
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=3954
Gdzieś na forum widziałam inne przykłady, ale teraz nie mogę znaleźć.

Pan Jerzy Dziedzic kiedyś napisał:
” Zwyczaj wybijania wszystkiego co żywe w otoczeniu storczyków (grzybów w podłożu, czy glonów na korzeniach) jest nielogiczny i zbędny. Storczyki przetrwały miliony lat, żyjąc w dżunglach, w naturalnych warunkach, w których występują pleśnie, mchy, grzyby i inne rośliny. Fundowanie im sterylnego środowiska, to ciężka przesada."
Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego kwitnienia, Mery.

Data: środa, 28 stycznia 2009 18:50:24
Dziękuję.

Autor: Joanna
E-mail:  
Data: środa, 28 stycznia 2009 19:48:32
Panie Szymonie
dla pocieszenia ...

Powrót do grupy