Autor: |
Aga |
E-mail: |
otellina@gazeta.pl |
Data: |
piątek, 23 stycznia 2009 17:40:17 |
Witam, swojego pierwszego storczyka dostałam kilka dni temu. Został podobno kupiony w kwiaciarni, niestety przez osobę, która ma o storczykach jeszcze mniejsze pojęcie niż ja. Mam spore obawy, że coś z nim jest nie tak. Najbardziej zewnętzne liście żółkną i pojawiają się na nich dziwne plamy, kwiaty jakby chciały więdnąć, pąki opadają. Część korzeni jest zasuszona, na jednym zaś, niezasuszonym, dostrzegam coś co wygląda na beżowy proszek, jak jakiś małe narośla. Mam też wątpliwości co do podłoża. Gdzieniegdzie widzę na nim białawy nalot. Nie wiem czy to normalne. Załączam kilka fotek, moze to coś pomoże. Być może panikuję, ale to mój pierwszy storczyk i jeszcze o wiele rzeczy się boję. Aha i jeszcze jedno, jeszcze go nie podlewałam bo korzonki w doniczce były zielone. Dziś rano już się srebrzyły więc stwierdziłam, że może jutro, najdalej pojutrze go podleję, ale teraz widzę, że w środku w doniczce pojawiło się mnóstwo kropelek wody, tak dość nagle. Czy to jest normalne że tak długo długo nic a tu nagle zaczął tak parować? Czekaż aż doniczka wyschnie z podlewaniem jak mniemam?

|
|
|