Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cymbidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Gowin
E-mail:  
Data: wtorek, 27 stycznia 2009 16:44:13
Witam Wszystkich.

Pierwszy raz zakwitło mi Cymbidium a zbieram je od 3 lat. Mam już 6 roślin i w końcu się udało. Do tej pory kwitły mi Falki, Dendrobium a nawet Cattleye i w końcu udało się z Cymbidium:

i cała roślina:

Pozdrawiam
Ania

Autor: Monika
E-mail:  
Data: wtorek, 27 stycznia 2009 20:33:31
Ja mam wprawdzie kilkanaście roślin ale rokrocznie kwitnie mi średnio co 2-3 roślina. Po zabraniu z ogrodu wstawiam je do chłodnego ale też baaardzo widnego pomieszczenia. Światło to podstawa.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 3 lutego 2009 07:26:38
Gratulacje Pani Aniu!- rzeczywiście kwiaty cymbidium - to sama "esencja" piękna kwiatów orchidei - pozdrowienia z Kielc!

Autor: Grażyna
E-mail: grazynamarian@amorki.pl
Data: środa, 4 lutego 2009 07:36:42
Witam Pani Aniu - piękne kwitnienie.Warto czekać na nie,aby być szczęściarzem.
Pozdrawiam Grażyna.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 6 lutego 2009 16:32:42
Witam!

Mam pytanie, czy cymbidium po zabraniu z dworu można trzymać w chłodnej piwnicy przy świetlówce kompaktowej (z braku innych możliwości)? Jesli tak, to jak długo roślinę trzeba chłodzić przed przeniesieniem do temp. pokojowej?
To dla mnie istotna informacja, bo dopiero od kilku miesięcy mam cymbidium i zastanawiam się, czy będę w stanie w swoich warunkach doprowadzić kiedykowiek tę roślinę do kwitnienia. Poza piwnicą nie mam innego chłodnego pomieszczenia.

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Tomasz Kłys
E-mail: tomek-k175@wp.pl
Data: czwartek, 12 lutego 2009 16:08:44
Pani Aniu, nie wiem jak Pani tego dokonała. Ja nie moge doprowadzić moich cymbidów do kwitnienia już od ładnych paru lat.Wstawiam je zawsze do chłodnego pomieszczenia w październiku-16 stopni na okno południowe i nic. Dltego chyba się poddaje ale Pani gratuluje.Tomek

Autor: Anna Gowin
E-mail: anna.gowin@op.pl
Data: piątek, 13 lutego 2009 15:59:47
Witam,

dziękuję Wszystkim i też pozdrawiam serdecznie!

Trochę trudno mi odpowiedzieć na pytania bo też mam z tym kłopot. W tym roku przetrzymałam moje cymbidia dłużej w ogrodzie, niż zwykle i do domu przeniosłam już z wychodzącym pędem. Może to pomogło tej jednej roślince?
Dodam jeszcze, że po powrocie do domu dobrze jest przedłużyć im dzień.

Nie wiem przy jakiej świetlówce można trzymać Cymbidium w domu, ale pewnie powinno się zmierzyć ilość luksów i wiedzieć jak długiego dnia porzebuje.

Pozdrawiam
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl