Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowy sposób.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mlaczek
E-mail: Tomek_ml@interklasa.pl
Data: piątek, 6 lutego 2009 15:52:15
Chciałem się pochwalić i zapytać, zamontował mi tata w pokoju kore. Z powodu braku miejsca narazie są na niej tylko Cattleya i Phalenopsis, ponieważ czekam na przesyłke z włóknem kokosowym. Zdjęcia zamieszczam poniżej. Proszę o komentarze i opinie.

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: sobota, 7 lutego 2009 11:48:28
Ale masz fajnego tatę ! A o co chciałeś zapytać?

Data: sobota, 7 lutego 2009 12:55:59
Czy taki sposób uprawy sie u kogoś sprawdził. Ponieważ uprawia sie storczyki pojedyńczo na podkładkach a na tym chciałem przytwierdzić ich dużo.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: sobota, 7 lutego 2009 18:43:33
Witam!
Wiele przykładów nasadzeń na pniu, na dużej korze, można zobaczyć na wystawach, np. na stronie:
http://www.storczyki.pl/?pokaz=info&dzial=5#77
Mery.

Autor: Małgosia
E-mail:  
Data: sobota, 7 lutego 2009 19:44:19
Myślę, że nie przeszkadza to jeśli storczyki maja podobne wymagania - tylko, ze na moje oko to posadzone rośłinki sa jeszcze maleńkie i rozrosna się z czasem - wtedy może być im np. za ciasno.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 7 lutego 2009 20:08:59
Witaj,

Nie chcę cię rozczarowywać ale uprawa na korze/pniu epifitycznym w warunkach mieszkaniowych to nienajlepszy pomysł. Rośliny na dłuższą metę nie będą dobrze rosły ze względu na niską wilgotność powietrza. Poza tym sam sposób zawieszenia kory, na ścianie nie jest dobrym rozwiązaniem ponieważ za każdym razem jak będziesz zraszał zmoczysz ścianę. Lepiej umocować ją w donicy, którą dodatkowo obsadzisz paprotkami, ludisią itp. co korzystnie podniesie wilgotność wokół roślin.

pozdrawiam
Sandra

Data: sobota, 7 lutego 2009 20:34:36
Ten montaż był przemyślany. Wilgotność powietrza w pokoju mam pod stałym nadzorem i używam nawilżacza. Wynosi ona od 60%-90%. Kora jest długo suszona i zawieszona na kołkach więc nie powinno być problemu z moczeniem ściany. A na grzyby zamówiłem sobie Biochikol 020 PC.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 7 lutego 2009 22:15:05
Super że wszystko zaplanowałeś i przemyślałeś, mam nadzieję że ci się uda
Ja tak tylko na podstawie wieeelu opowieści ludzi którzy próbowali czegoś nowego

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl