Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zielono w doniczce
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: aga
E-mail: agalothar@wp.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2009 13:18:44
Witam

pojawił mi się problem w doniczkach - zrobiło się zielono... chyba to glony
czy jest jakiś sposób ,żeby się ich pozbyć??
nie chciałabym zmieniać podłoża bo moje storczyki poczuły wiosnę , pojawiły się pędy kwiatowe , nowe przyrosty...

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: niedziela, 22 lutego 2009 16:28:25
Oj na glony to chyba nie ma wyjścia... ja bym przesadziła, szczególnie, że jeśli zrobisz to delikatnie, to nie powinno im się nic stać. W kazdym razie moje jeszcze niegy nie ucierpiały w czasie przesadzania... A poza tym będziesz mogła korzenie obejrzeć, bo skoro pojawiły sie glony, to u mie to zwykle był sygnał przelania...
Pozdrawiam

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2009 18:50:02
Witam,

U mnie też zdarzały się glony w przezroczystych doniczkach, dopóki nie zastosowałam osłonek. Mój pokój ma zachodnią wystawę, przez większą część roku jest bardzo słoneczny, pomimo zacieniania okien. Wystarczy, że na kilka słonecznych dni zostawiłabym storczyka bez osłonki, a glony wyrosłyby mi jak grzyby po deszczu

Agnieszka

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2009 18:52:19
Pani Ago!
Jeżeli glony nie wypełniają całej wolnej przestrzeni między składnikami podłoża, nie należy się martwić. Powietrze do korzeni dochodzi.
Glony nie są szkodliwe dla storczyków.Aby nie rosły wystarczy odciąć im światło.[Wstawić przeźroczyste doniczki do osłonek np. podobnych do wiklinowych, takich z łyka. ]Aby się nie rozrastały, można też zastosować roztwór preparatu Biosept 33 SL.
ALE:
Pan Jerzy Dziedzic napisał:” Zwyczaj wybijania wszystkiego co żywe w otoczeniu storczyków (grzybów w podłożu, czy glonów na korzeniach) jest nielogiczny i zbędny. Storczyki przetrwały miliony lat, żyjąc w dżunglach, w naturalnych warunkach, w których występują pleśnie, mchy, grzyby i inne rośliny. Fundowanie im sterylnego środowiska, to ciężka przesada. „
Mery.

Autor: aga
E-mail: agalothar@wp.pl
Data: środa, 25 lutego 2009 18:53:03
Podziękowania za rady !!!szczególne dla Mery- dzięki!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl