Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jakie storczyki do ciemnego pokoju
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grochy
E-mail: grochy@gazeta.pl
Data: piątek, 27 lutego 2009 10:30:35
Serdecznie witam,
potrzebuję porady, jakie storczyki można uprawiac w dosc ciemnym pokoju. Bespośrednie słońce dociera tylko do 1/4 pomieszczenia. Dla ułatwienia dodam, że gdy przejadę ręką blisko ściany powstaje niewielki cień.
Dodam, że wybór w kwiaciarnich mam niewielki (falki, miltonie, dendrobium).
Z góry dziękuję za pomoc
Grochy

Autor: kamill
E-mail:  
Data: piątek, 27 lutego 2009 10:42:28
W CIENIU MOZNA BY POSADZIC BNLETILLA STRIATA. to storczyk gruntowy ale z powodzeniem mozna go rowniez uprawaic w doniczce w lekko zacienonym pomieszczeniu

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 27 lutego 2009 11:51:30
Kamil

Jestes moim ulubiencem Skád ty bierzesz te pomysly...

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/pokaz.php3?nazwa=Bletilla+striata

Nie sadze zeby Bletilla miala dobrze w domu, raz ze lubi duzo zimniej, dwa ze jasno moze nie pelne slonce no ale... i wiatr itd., naziemny storczyk tak?!!

Z dostepnych roslin w 'warzywniakach' mozna probowac z Ludisia discolor to rosnie wszedzie tyle ze bardziej dla lisci niz kwiatow, skoro jest bezposrednie slonce to chyba nie jhest to taki ciemny pokój... wtedy wszystkie Phal. tez mozna probowac, Miltonie po odpowiedniej np podwojnej oslonki jesli nie ma nic co by dalo wiecej wilgoci... Czy to wschodnia czy jaka strona swiata??

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: kamill
E-mail:  
Data: piątek, 27 lutego 2009 20:34:11
o tym ze bletilla czuje sie dobrze w domu powiedzial mi facet u ktoprego kupilem ją w minionym rokui w domu rosla rosla az ją w koncu wysadzilem na dzialke inie wiem czy wyjdzie ziemi na wiosne czy tez nie.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 27 lutego 2009 22:32:58
Witam!

Podobno sabotki dobrze radzą sobie w półcieniu. Braki naturalnego światła można zrekompensować doświetlaniem sztucznym, więc spokojnie nawet falenopsisy będą się trzymały

Pozdrawiam

Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl