Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  do uprawiajacych phalaenopsis lobbi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: czwartek, 26 marca 2009 12:49:41
Witam!
Mam pytanie do ludzi mających doświadczenie w uprawie phal. lobbi. Rok temu zakupiłam sobie takie maleństwa lobbi i manni - najprawdopodobniej z agaru - posadziłam je na lianie korkowej orchidarium w zacienionym miejscu. Kwiatów spodziewałam się dopiero za jakieś 2 lata. Tymczasem mój maluch wypuszcza pomiędzy korzonkami jakiś dziwny "twór" i aż wierzyć mi się nie chce, że mógłby to być pęd kwiatowy. Czy taki młodziak z dwoma 5cm listkami może już zakwitnąć w tak młodym wieku?

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 26 marca 2009 14:09:32
choc nie mam zadnego doswiadczenia w bot phal. to lobbii jest miniaturá, wiéc tak

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: czwartek, 26 marca 2009 15:22:13
Hmm... jak widać, może! Czekamy na zdjęcia, gdy już zakwitnie

Data: czwartek, 26 marca 2009 15:42:44
Moje orchidarium chyba najbardziej pasuje właśnie phalaenopsisom i aerangisom bo tylko one chcą w nim kwitnąć Na epidendrum parpax chyba sie nie doczekam, leptotes poszedł w gąszcz przyrostów ale też nie myśli kwitnąć, phapiopedila też się na mnie wypięły a inne zielone, niestorczykowe wypełniacze nie chcą się wcale przystosować Ten maluszek pahl. lobbi, jeśl faktycznie zakwitnie to skompromituje mi całe to zielone towarzystwo w orchidarium...normalnie aż się zaczęłam bać
Ciekawa jestem, którym odmianom storczyków pasowałyby jeszcze warunki, które polubil phalaenopsis lobbi?

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: czwartek, 26 marca 2009 20:33:01
Może udadzą się także następne phalaenopsis miniaturki "parishiany" do których należy Phal.Lobbi
jakie znajdzie Pani w linku poniżej
http://www.parishianae.de/Arten.html
pozdrawiam
Małgorzata

Data: czwartek, 26 marca 2009 22:37:04
Dziękuję za link W phalaeonopsisy nie wątpie. Jednak fajnie było by mieć jeszcze inne gatunki
Z tych na podanej stronie najbardziej odpowiada mi Phalaenopsis appendiculata

Data: środa, 12 sierpnia 2009 21:21:29
Wznawiam wątek. Jak wcześniej pisałam mój maleńki Phalaenopsis lobbii na wiosnę koniecznie chciał zakwitnąć. Jednak niestety pierwszy jego pączek zmarniał przed rozwinięciem. Pewnie był jeszcze zbyt słaby i za młody do tego kwitnienia. Ku mojemu zaskoczeniu dzielny maluch w lipcu ponownie wypuścił pączek i tym razem odniósł sukces. Dzisiaj rozchylił płatki.

Data: środa, 12 sierpnia 2009 21:29:52
Oczywiście zostałam skuszona i zasiliłam już swoją kolekcję o kolejne maleństwo Phalaenopsis appendiculata

Data: środa, 12 sierpnia 2009 21:39:08
Porównując zdjęcia ze strony http://www.parishianae.de/Arten.html zaczynam jednak podejrzewać, że moje lobbii to jednak nie Phal. lobbii a Phal. parishi

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl