Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co sie dzieje z moim Oncidium?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Bilzialka
E-mail:  
Data: czwartek, 13 sierpnia 2009 21:39:48
Pare dni temu kupilam Oncindium,postawilam go jakies 2m od okna poludniowego i podlewam 1 na tydzien.Zauwazylam ze bulwy pomarszczyly sie a paki zaczely odpadac.na powierzchni substratu pojawil sie bialy nalot i mech.co sie dzieje z roslina?

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: czwartek, 13 sierpnia 2009 23:22:39
primo: za daleko od okna, najlepiej umieścić doniczkę na parapecie; okno południowe nie jest odpowiednie, chyba że z zastosowaniem cieniowania w godzinach (powiedzmy) 12-15;
secundo: za rzadko Pani podlewa, raz na tydzień to zdecydowanie za mało, o czym świadczy reakcja rośliny; mam oncidium, wiem, co mówię; poza tym nie da się powiedzieć "raz na tydzień", bo podlewanie zależy od wielu czynników-temperatury, kondycji rośliny, fazy wzrostu, rodzaju substratu, wielkości pojemnika... proszę to robić z wyczuciem i teraz z kolei nie przelać...
wszystko będzie w porządku, proszę się nie martwić; pozdrawiam

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: czwartek, 13 sierpnia 2009 23:26:39
biały nalot to oczywiście kamień, woda musi być miękka (przegotowana zadowala większość hybryd); a mech? cóż, storczyki nie rosną w sterylnym podłożu, jakieś zarodniki w nim musiały być, ale nie ma się co przejmować, to w niczym nie przeszkadza

Autor: Aga
E-mail:  
Data: niedziela, 16 sierpnia 2009 16:03:38
Marszczenie się pseudobulw może oznaczać to, że w pobliżu rośliny jest niska wilgotność powietrza ( wtedy najlepiej ustawić ją na kuwecie z wodą, bez chloru). Trzeba wiedzieć, że pseudobulwa po wydaniu pędu kwiatowego stażeje się o czym światczy jej pomarszczenie. Przez pewien czas taka pseudobulwa jest magazynem wody i substancji pokarmowych dla rośliny.
Podłoże powinno lekko przeschnąć między podlewaniami. Głębsza warstwa wilgotnego podłoża jest "chłodna" (można sprawdzić palcem). Cięższa jest wtedy doniczka.
Oncidium lubi dużo rozproszonego światła.

Autor: Jolka
E-mail:  
Data: wtorek, 18 sierpnia 2009 14:26:05
Raz na tydzień to za mało? Ja swoje oncidium podlewam co 10-14 dni i bardzo ładnie rośnie a w mieszkaniu mam bardzo ciepło i sucho. Przed podlaniem oczywiście sprawdzam podłoże czy przeschło. Podejrzewam że jakbym podlewała częściej to szybko musiałabym się pożegnać z nim.

Autor: axela
E-mail: axela20@wp.pl
Data: środa, 19 sierpnia 2009 11:23:55
ja podlewam swoje często ale to zależy od podłoża, moje mają doniczkę z dziurami a w środku tylko płaty włókna kokosowego i keramzytu.
podlewam raz w tygodniu i spryskuję dodatkowo. ale to zależy od podłoża, moje mają w środku prawie pusto. dodam że są to 4 rośliny a każda ma nową psb.
a kiedy oncidium powinno kwitnąć ? tzn zima, wiosna?

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl