Autor: |
Wisienkowa |
E-mail: |
|
Data: |
niedziela, 23 sierpnia 2009 17:54:42 |
Witam.Mam dwa pytania :
1. kupiłam dzisiaj kolejnego falka.W sklepie dokładnie obejrzałam korzenie,które wydają się być zdrowe.W domu jeszcze raz obejrzałam świeży"nabytek" i zauważyłam,że mam dwie roślinki.Przy głównej roślinie wyrosła druga roślinka/keiki?/,która ma 3 liście i to nie całkiem małe.Aż mnie korci ,żeby to dokładnie obejrzeć i sprawdzić ,czy mała roślinka jest ukorzeniona,ale boję się falka wyciągać z doniczki bo ma dwa piękne pędy obsypane kwiatem i pączkami.Czy muszę czekać aż przekwitnie i wtedy wyjąć go z doniczki i rozsadzić? Czy istnieje taka możliwość ,że wówczas keiki będzie za duże na rozsadzenie?
2.Swoje storczyki podlewam raz na tydzień ,przegotowaną ,odstałą wodą.Co drugi tydzień dodaję niewielką ilość odżywki.Wczoraj,przy podlewaniu stwierdziłam,że jeden z kwitnących storczyków/kupiony w lipcu/ ma nieciekawe korzenie. Wyjęłam go z doniczki i stwierdziłam,że połowa korzeni jest zgnita. Odcięłam,zasypałam ranki cynamonem,zwilżyłam korzenie napowietrzne i wsadziłam w kupne podłoże. Dzisiaj gołym okiem widać ,że kwiaty zaczęły więdnąć.Czy wszystko zrobiłam dobrze? Czy mój storczyk ma szansę przeżyć?
/Storczyki kolekcjonuję od kilku miesięcy -więc proszę o wyrozumiałość fachowców-storczykowców |
|
|