Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Różne choróbska i inne, co z tym począć?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: wtorek, 25 sierpnia 2009 18:48:09
Witam mam problem z kilkoma choróbskami (chyba) i jakimiś szkodnikami Jakaś zła passa ostatnio, po prostu plaga ale do rzeczy.

Po pierwsze:

Po Drugie:

Po trzecie:

Data: wtorek, 25 sierpnia 2009 18:53:43
I jeszcze bo mi już nie chciało dodać.

Po czwarte:

No i jeszcze oprócz tego w d dwóch innych storczykach mam robaki
Jedne wyglądają jak małe roztocza, pajączki albo coś i szybko biegają po substracie i troszkę roślinie. Ale bytują głównie w podłożu. Drugie są na w tej chwili na hibikusie ale on stoi tuż obok całej półki storczyków i nie chciałbym żeby się z tego wylęgarnia zrobiła. Mają dwie postaci jedne są czarne a drugie są jasne (chyba młode) trzymają się nerwów i są podłużne walcowate, ale nie za "tęgie". Ma ktoś jakieś pomysły?

Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: środa, 26 sierpnia 2009 00:03:00
nie zastanawiaj się tylko pryskaj

Autor: Aneta
E-mail:  
Data: środa, 26 sierpnia 2009 17:16:58
Nic ci innego nie pozostalo jak zastosowac chemie.Ja mialam podobnie,te robale przenosza sie z jednego kwiatka na drugi,wiec dzialaj szybko bez zastanawiania sie...

Data: czwartek, 27 sierpnia 2009 17:35:39
Bardzo dziękuję za udzielone odpowiedzi,a le szczerze mówiąc miałem nadzieje na coś bardziej precyzyjnego niż" nie zastanawiaj się tylko pryskaj" (bez urazy).

chodzi mi o to że nie wiem jakie środki zastosować i nie jestem pewien czy wszystkie przeze mnie wstawione zdjęcia to przypadki chorobowe. Wydawało mi się że część z nich to może być niedożywienie/brak jakichś mikroelementów, bądź oparzenia słoneczne? Chciałem swoje przypuszczenia potwierdzić A tak to wyszło tak jakoś bo ja wiem

Autor: kamill
E-mail:  
Data: czwartek, 27 sierpnia 2009 20:11:41
użyj np .: Decis opryskaj i licie i podloze dla pewnosci zabieg powtorz po paru dniach na ulotce bedziesz miec instrukcje stosowania.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 2 września 2009 20:09:06
Jeśli chodzi o pierwszy zestaw zdjęć to ja bym nie panikowała, co najwyżej profilaktyczny oprysk Bioseptem, co do drugich to pewnie wciornastki więc proponuje oprysk środkiem na owady ssące.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl