Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Paphiopedilum- co robię źle?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 15:19:54
W całym życiu miałem 5 Paphiopedilum, a teraz mam 2 . Czytałem w wielu książkach i na wielu stronach, ale nadal nie wiem co robię żle. Jedno to Paphiopedilum delenati x primulinum (marmurkowe liście), a inne to jakaś sklepowa hybryda (długie, zielone).

LATO:
dzień- 25C
noc- 16C

ZIMA:
dzień- 21C
noc- 12-14C

OKNO:
płn-wsch

WILGOTNOŚĆ:
???????????

PODŁOŻE:
kora, keramzyt

Dodam, że rosną, tylko mam problem z kożeniami, bo jak jakiś kożeń zgnije, to ciężko i wolno odrasta, jeśli w ogóle odrośnie.
Tylko raz Paphiopedilum zakwitło mi w domu, ale do teraz nie wiem jak to się stało.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 21:21:33
Witam.
Jeżeli gniją korzenie,to po prostu muszą być przelane,albo spowodowało to zasolenie,a może stare podłoże?
Sabotki lubią częste przesadzanie.Dobrym dodatkiem są drobno pocięte,opadłe liście buka i węgiel drzewny.
Te,które Pan ma nie są raczej wapnolubne.
Pozdrawiam
Elżbieta

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 21:25:22
Dodam jeszcze,że zimą temperatura w nocy mogłaby być o kilka stopni wyższa,no i skromniejsze podlewanie.Na pewno odwdzięczą się kwiatem.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 22:17:20
Skoro dużo Pan czytał, to tylko na wszelki wypadek napiszę że niektóre mają tendencje do ,,wyrastania,, czyli następna nowa rozeta rośnie o ok. 0,5 cm wyżej, wtedy ma odsłoniętą szyjkę korzeniową, która jest w powietrzu i jej nowe korzenie. Bardzo tego nie lubią i kapryszą wtedy . Ja obkładam to mokrym sphagnum i wszystko jest dobrze. Przy następnym przesadzaniu staram się aby była w podłożu ale niezbyt głęboko. Co 2 lata trzeba przesadzać. Jakość wody też jest b. ważna. A może są przestawiane? Paphiopedilum henryanum potrafi zaprzestać kwitniena jeśli się je przestawi lub jest na zimnym nawiewie . Marta

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: wtorek, 1 września 2009 08:17:11
Faktycznie, w nocy mogło by być cieplej, tylko nie wiem jak to osiągnąć . Z bukiem i węglem też dobry pomysł.
No i proszę mnie nie POSTARZAĆ Mam 12 lat i 7 msc, a może faktycznie jestem taki stary

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl