Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Keiki i łodyga kwiatowa - rozsadzać czy nie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Eliza
E-mail: eliza.piotrowska@wp.pl
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 18:07:32
Witam, mniej wiecej miesiąc temu pisałam z prośbą o poradę ponieważ na moim storczyku (phalaenopsis) pojawiło się pięć sztuk keiki. Dowiedziałam się wtedy że muszę odczekać aż korzenie (co najmniej trzy) bedą miały po 4-5 cm i wtedy je przesadzić. Jednakże mniej wiecej 2 tygodnie temu odkryłam, że w większości keiki wypuściły tylko po 2 korzenie a to trzecie to łodyga kwiatowa. W tej chwili mają mniej wiecej 5-6 cm. Czy w tej sytuacji powinnam małe odrywać od łodygi "matki"? Dodam jeszcze tylko że "matka" ma się świetnie i również wypuściła nowe liście i korzenie. Uprzejmie proszę o poradę - naprawdę chciałabym zrobić wszystko jak najlepiej!!! pozdrawiam serdecznie

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 18:37:26
Jeśli matka ma się świetnie to po co rozdzielać ?
cudnie będzie wyglądała Twoja Phalaenopsis kwitnąca kaskadowo
ja ingerowała bym w ostateczności.
p.s "małych" nie odrywa się od łodygi rośliny macierzystej - odcina się ten fragment łodygi na , którym wyrasta keiki i wsadza do doniczki - jak najmniejszej-4-5 cm w drobne podłoże; dobrze jest też dodać trochę mchu (spagnum)
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Eliza
E-mail: eliza.piotrowska@wp.pl
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 18:43:24
Dziękuję za podpowiedź a swoją drogą to sądziłam że jak już się keiki pojawiają to koniecznie trzeba je rozdzielić. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: poniedziałek, 31 sierpnia 2009 19:41:56
Ja swoje keiki zawsze oddzielam,to jest jednak dodatkowe obciążenie dla rośliny matecznej.Ostatnio oddzieliłam keiki tylko z dwoma korzonkami,rośnie już samodzielnie i wypuściło trzy nowe korzonki

Autor: Magda
E-mail:  
Data: czwartek, 19 listopada 2009 00:09:04
witam... potrzebuję pomocy gdyż przez niewiedzę odcięłam keiki, które mialo 2 korzonki i wyrastał mu pęd kwiatowy. Po 2 mniesiącach nie pojawiły się kolejne korzenie, liście nie drgnęły, a pęd urósł, ale się zatrzymał. postanowiłam go odciąć by keiki miał siłę, by wypuścić korzenie. Czy dobrze zrobiłam? co teraz? namiot? spagnum? Dodam, iż gdy po przesadzeniu zastosowałam namiot dla utrzymania wilgoci i temperatury pojawiły się małe muszki:/ natychmiast go przesadziłam i sytuacja narazie sie nie powtórzyła... co dalej??

Autor: Agata
E-mail:  
Data: piątek, 20 listopada 2009 14:14:41
Pani Magdo ja również obcięłam keiki tylko z dwoma korzonkami,nie z mojej niewiedzy tylko tak chciałam i pięknie rośnie a korzeni ma już dużo więcej.
Bardzo dobrze że Pani odcięła pęd,on bardzo osłabiał keiki.
Myślę że dopóki nie wypuści więcej korzeni może rosnąć w spaghnum ale należy uważać z podlewaniem żeby było wilgotne,nie mokre!
Natomiast ja po oddzieleniu keiki nie zastosowałam żadnego namiotu i storczyk ma się świetnie.Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl