Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowy na forum i paphiopedilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Sz.
E-mail: piotr.szyncz@gmail.com
Data: poniedziałek, 7 września 2009 17:44:16
Witam serdecznie.
Właściwie jestem tu nowych, chociaż.....Storczyki (właściwie wyłącznie phalaenopsisy) uprawiam od kilku lat, kiedyś bywałem często na forum na stronie www.stroczyki.org.pl. Później jakoś przestałem zaglądać, choć oczywiście storczyki uprawiałem dalejObecnie moja pasja, lub jak niektórzy wolą "choroba" znów przybrała na sile. Przeżywa swoisty renesans. Dlatego też pozwalam sobie zainstalować się na niniejszym forum :-)
I od razu pierwszy temat.
Jak wspominałem uprawiam tylko phalaenopsisy- wiem mało to oryginalne W końcu jednak się przemogłem i kupiłem 2 paphiopedila- Paphiopedilum Leeanum oraz Paphiopedilum "King Arthur". "przemogłem" strach oczywiście- nie chciałbym ich zmarnować. Powiedzcie, czy to dobry wybór na początek "przygody" z paphiopedilum? Jak wam kwitną te odmiany/gatunki?

P.S
Widzę tu wiele osób, które udzielały się na forum stroczyki.org.pl. Jest tu może "berenika" ???? Straciłem twój numer gg :-(( Pamiętam, że fajnie się nam gadało o storczykach i nie tylko. Kiedy urwał się nam kontakt wybierałaś projekt domu, urodziło Ci się dziecko. Z góry przepraszam wszystkich pozostałych za taką prywatę

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 7 września 2009 21:32:03
Witam Nowicjusza.
Nie jestem Bereniką,tylko miłośniczką sabotków.Wśród innych storczyków mam ich 12,ale są u mnie zawsze na pierwszym miejscu.
Mam Króla Artura,kwitł mi trzykrotnie.Jest wspaniały,kwitnie chętnie i każde kolejne kwitnienie jest dłuższe.Nie choruje,nie kaprysi.
Czy mam Leeanum,okaże się,gdy zakwitnie,bo na razie nie jestem tego na 100% pewna,ale rośnie ładnie.W tym roku wypuścił 4 nowe rozetki,które bardzo szybko rosną.Mam nadzieję,że zakwitnie,bo jak dotąd wszystko na to wskazuje.
Polecam te wspaniałe storczyki.Mają jeden minus.Nie pachną,może poza wyjątkami.
Jeden mi trochę kaprysi,powoli rośnie,ale ogólnie nie mogę narzekać.
Pozdrawiam serdecznie.

Autor: Piotr. Sz.
Data: wtorek, 8 września 2009 18:30:36
Dzięki, uspokoiłaś mnieJutro spodziewam się przesyłki z moimi nowymi lokatorami Zobaczymy jak im u mnie będzie. Na szczęście falenopsisy jakoś nie narzekają od kilku lat Właśnie dzisiaj sadziłem 2 bardzo wyrośnięte keiki- były na roślinie matecznej już w momencie kupna- ponad rok temu. Teraz stosunkowo dorodne wsadziłem do podwieszonej doniczki. Zobaczymy. Czy "król Arthur" i/lub Leeanum należą do grupy paphiopedilum wapnolubnego. Mam bardzo twardą wodę kranową, od jakiegoś czasu falenosisy podlewam wodą z oczka wodnego, a w zimie... rozpuszczonym śniegiem Gotowanie kranówki niewiele dawało- dlatego większość korzeni nosi ślady osadu. Ale gdyby te paphiopedla były akurat wapnolubne- hm.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: wtorek, 8 września 2009 21:47:18
Niestety,te sabotki nie są wapnolubne,aczkolwiek ja od czasu do czasu podlewam je kranówą.Mieszkam na Roztoczu i u mnie sprawę załatwia deszczówka.O Sabotkach dowiesz się więcej na tym forum,chyba w uprawie,ale nie pamiętam.Gdzieś są wymienione sabotki,które jakie,ale to dotyczy form botanicznych.
Na stronie / Paphiopedilum.pl/Są też pięknie opisane poszczególne rodzaje sabotków.
Jednak co do Leeanum mogę się mylić,bo to hybryda spicerianum i insygne,a właśnie insygne chociaż ma zielone liście jest wapnolubny.
Pozdrawiam serdecznie

Autor: Piotr. Sz.
Data: wtorek, 8 września 2009 22:08:40
Czytałem oczywiście o uprawie :-) Ogólnie podobnie do falenopsisów- oczywiście w kontekście tych dwóch gatunków/odmian. Zdecydowałem się na ich zakup, bo właśnie jak wspominałaś (pisałaś głownie o "King Arthur") podobno są mało chimeryczne i chętnie kwitną. Phalenopsisy są moim oczkiem w głowie od dawna, świetnie się rozumiemyAle Paphiopedila są bardziej ..... tajemnicze- w odniesieniu do kształtu kwiatów.

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl