Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  czy ma szanse na przezycie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ania
E-mail:  
Data: wtorek, 10 listopada 2009 17:31:49
Prosze o opinie czy ma szanse przezyc moj storczyk.Dostrzeglam przez lupe przy wzroscie lisci malenkie cos brazowawe i chyba okragle( chyba ze tak opil sie sokami)Nie zdazylam sie przyjrzec bo spadl gdzies w kore jak wyjelam storczyka z doniczki nic juz nie nie bylo poza strasznum widokiem korzeni i stozkiem wzrostu .Odjelam lodyge z kwitnacym kwiatuszkiem teraz jest w wazoniku zamiast na swoim kwiatuszku. Podobno lepiej zrezygnowac z lodygi z kwiatem po to zeby cala roslinka byla silniejsza.Na korzeniach widac bylo jakby wyrosla im biala krociutka broda . Miejsce po lodydze wyglada czarne i sprochniale mial jeszcze dolny lisc caly zzolkniety .Zaczelam go tak obserwowac pod lupa bo dostrzeglam w miejscu wzrostu lisci jakby rozsypany brazowy proszek czasami polaczony niteczkami,po wnikliwej lekturze stwierdzilam ze to przedziorek i opryskalam storczyka magnusem sc 200 a nastepnego dnia zobaczylam tego robala .Na lodydze na zdjeciu widoczne sa glebokie dziury a na lisciu widac jak go duzo brakuje. Prosze o pomoc co robic bo mam jeszcze kilka storczykow i boje sie o nie i tez je opryskalam magnusem .

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 10 listopada 2009 22:15:25
0,5 tabletki Provado Plus pomoże. Proszę stosować wg. załączonej ulotki. M.

Autor: ania
E-mail:  
Data: wtorek, 10 listopada 2009 23:33:25
Slicznie Pani dziekuje ,to dla mnie straszne przezycie bo nigdy nie mialam doczynienia z zadnymi chorobami storczykow a podziwiam ich piekno u siebie od 4 lat zaczynalam od 3 a teraz mam 8 i choduje tez keiki .Zawsze moglam byc dumna ze tak odpowida im moje postepowanie z nimi ,teraz-szok.Bardzo bym chciala znac przyczyne ,dlaczego to sie stalo.Moze udalobymi sie na przyszlosc uniknac podjadania moich kochanych kwiatuszkow. Trzy nastepne wypuscily po 1 lodydze i tak bardzo pragne by nie spotkal je los tego tak chorego biedaka .

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 11 listopada 2009 22:33:49
Proszę podlewać odpowiednio, tak jak jest napisane we warunkach uprawy. Egzemplarz z drugiego zdjęcia był podlewany albo twardą wodą, albo zimną, może po liściach. Jemu oprócz Provado Plus dałabym ukorzeniacza dla roślin zielnych. Trzeba dużo czytać aby osiągać dobre efekty i mieć dużo cierpliwości. Storczyk dojdzie do siebie po roku, a nawet dłużej. Koleżanki falenopsisa z zalanym stożkiem wzrostu reanimowałam prawie dwa lata. Teraz zaczął szaleńczo rosnąć i nie potrzebuje już specjalnej troski. Udało się. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl