Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  coelogyne cuprea?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: pysia34
E-mail:  
Data: piątek, 11 grudnia 2009 15:00:19
czy to wedłóg Was jest ten gatunek? kupiłam go jako spec. Sabah

E-mail:  
Data: piątek, 11 grudnia 2009 19:39:47
poszukuję danych o tym gatunku , ma nietypowe jak mi się zdaje pseudobulwy w kolorze miedzianym, czy ktoś z Was ma tą roślinkę?

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 11 grudnia 2009 21:05:38
Według mnie fotografia jest do kitu, nic nie widać
Ale i tak pewne oznaczenie Coelogyne jest możliwe (jeśli jest możliwe ) po analizie budowy kwiatu, strasznie rzadko na podstawie fotki rośliny.
Wracając do tej Coelogyne, jeśli na etykiecie pisze "Coelogyne spec. Sabah", to znaczy, że roślina pochodzi z prowincji Sabah na Borneo. Na Borneo występuje 65 gatunków z rodzaju Coelogyne (1/3 spośród wszystkich) + kilka/kilkanaście nie nazwanych (C.spec. właśnie).
Jeśli jednak chodzi Pani o warunki uprawy , to można skorzystać z arkusza najbardziej popularnej z borneańskich Coelogyne - pulverula (dawniej zwanej dayana). Ogólnie rzecz biorąc ciepło - gorąco.
Jeśli roślina zakwitnie, być może uda się ją oznaczyć, ale w sieci jest sporo pozostających nieoznaczonymi, sam taką ostatnio pokazywałem.
Pzdr Jurek

E-mail:  
Data: piątek, 11 grudnia 2009 21:21:29
Dzięki Panie Jurku mam nadzieje że zakwitnie ma jeden pąk jeden kwiat przekwitł w transporcie. A bulwy? dużo ma bulwy w tym kolorze? Przepraszam za zdjęcie ale zrobione nie do oznaczenia roślinki Jak zakwitnie wstawie prawidłowe. Sądziłam że będzie można coś powiedzieć na podstawie koloru bulwy tym samym zawężając krąg podejrzeń Co do Sabah wiem że to prowincja na Borneo Dzięki za informacje.

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 11 grudnia 2009 22:09:37
Pani ma jakieś imię, czy... "imię jej jest p.34..." ?
No dobra, zajrzałem do Claytona: o Coelogyne cuprea var.planiscapa pisze, że ma ps.bulwy purpurowo-czerwone, stożkowo-wrzecionowate, do 20cm x 1,5-2,5cm. Ale znam (miałem) conajmniej dwa gatunki kelogyn z czerwonawymi ps.b.
Kwiat (zwiędły), jak rozumiem, dotarł - u obu var. C.cuprea winien mieć średnicy z 3 cm, w tonacji też czerwonawej. Gdyby to było to, to powinno kwitnąć wprawdzie małymi kwiatkami, ale dłuuuugo, z pół roku na pędzie kwiatostanowym do 50cm długim. Coelogyne bilamellata jest z tej samej sekcji - longifoliae.
Jeśli to będzie C.cuprea, to mogę się wymienić na 25-letniego samca Poicephalus cryptoxanthus (z CITES-papierami), albo 2 1/5-letniego wiecznie rozśpiewanego samca Oriolus oriolus (zupełnie nielegalny )
Pzdr Jurek

E-mail:  
Data: sobota, 12 grudnia 2009 10:30:45
Mam na imie Barbara Co do kwitnienia to był jednen kwiatek zgnieciony nieco w podróży, który po odpakowaniu następnego dnia spadł po prostu Był różowy jednej tonacji jak do mnie dodtarł. Nie zdążyłąm przyjrzeć się warżce nawet. Natomiast na tym samym pędzie jest jeszcze wydłużony pąk. Panie Jurku zaimponował mi Pan tymi ptaszkami, ale trzymanie wilgi które widuję niezmiernie żadko na wolności jest wedłóg mnie grzechem. Kiedyś dostałam szczygły do bastardów i siedziały stale w oknie tęsknie patrząc na zewnątrz. Przesiedziały w wolierze zimę a na wiosnę wróciłam im wolność. Wilgi są piękne. W tym roku upolowałam wzrokiem jedną koło mojego domu. Usiadła na płocie Radość dla oka i ucha. Nie miała bym sumienia. Co do afrykanki piękna papużka ne śmiałąbym pozbawiać jej opiekuna więc mam inną propozycję za roślinkę zapłaciłam 18 euro a że jestem raczej miłą osobą to chyba mniejszą stratą dla Pana będzie jak podzielę się źródłem z którego ją nabyłam Do tego są tam piękne nietypowe paprocie i sporo jeszcze innych roślin. Dostawca jest z Niemiec i obecnie jest już za zimno na wysyłkę ale zawsze można zamówić i poczekać do ciepełka. Moje roślinki doszły w ubiegłym tygodniu ale temperatura nie spadałao poniżej 10 stopni i dotarły w dobrym stanie. Następnym razem zamierzam się wybrać do tego hodowcy osobiście bo ma całe grono przepięknych amorfofallusów(bez skojarzeń ) i wogóle hoduje roślinki które lubią mięsko. Trafiłam do niego ze względu na bulb. reticulatum i roślinka przyszła superek. A że nie zamówiłam jednej roślinki (bo koszty dodatkowe transport przelew itp.) to dobrałam sobie jeszcze kilka fajnych roślinek.

Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik@wp.pl
Data: sobota, 12 grudnia 2009 11:27:40
Widzę, że stała się Pani posiadaczką ciekawych gatunków paproci (Lecanopteris). Czy mogłaby Pani napisać coś więcej o tym dostawcy z Niemiec?
Pozdrawiam

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 12 grudnia 2009 11:49:50
To chyba nie z Niemiec, tylko z Azji? Bardzo zdrowe Bulbophyllum reticulatum Życzę powodzenia!

E-mail:  
Data: sobota, 12 grudnia 2009 12:01:49
Ciekawe nie powiem że nie ale nie wiem czy wystarczy mi doświadczenia Reticulatum znupełnie hodowlane w odróżnieniu od tego z Drezna ma mniejsze, zwarte liście, krótsze międzywęźla i pięknie ukorzenione. Co do paproci jest tego cała lista i sporo roślinek ogrodowych z wyższej półki. Namiary podam wieczorem jak dopadnę swoje konto meilowe No i najpierw Panu Jerzemu Dostawca z Niemiec zajmuje się roślinkami owadożernymi i nie ma jako takiej strony, mam tylko listę roślin dostępnych. Hodowla jest jakieś 150 km od Berlina.

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: sobota, 12 grudnia 2009 12:49:00
Witam,
Bardzo interesująca ta Coelogyne. Sama bym kupiła. Paprocie zresztą też. Jedną mam i ja u siebie
Ten adres hodowcy, to jakaś tajemnica? Jeśli nie, to bardzo proszę o podesłanie mi go na priv.

Z pozdrowieniami, MM

E-mail:  
Data: sobota, 12 grudnia 2009 12:59:49
wieczorkiem podeśle żadna tajemnica

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: sobota, 12 grudnia 2009 13:36:16
Ja tez bym bardzo prosila.Z gory dziekuje Agata

E-mail:  
Data: sobota, 12 grudnia 2009 15:32:27
lista dostępnych roślin na stronce
http://www.carnivorsandmore.de/Vkliste_Mai04.pdf
rośliny porządnie zapakowane, gorąco polecam

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: środa, 30 grudnia 2009 08:54:35
Witam,
Próbowałam się skontaktować z tym sprzedawcą, ale e-mail podany na stronie nie działa. Ktoś jeszcze próbował?
Piszę tu, bo swojego adresu tez Pani nie podaje.

Z pozdrowieniami, MM

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl