Witam, mam jedno pytanie. Zamówiłam jakiś czas temu na allegro kilka storczyków po kwitnieniu. Niedawno pojawiły się nowe pędy które mają już ok 10 cm. Część storczyków ma pędy jasnozielone a część ciemnozielone lub brązowe.Czy można zasugerować się kolorem pędu aby stwierdzić mniej więcej w jakim kolorze będą kwiaty? Dodam że kolor liści wszystkich roślin jest taki sam. Pozdrawiam.
Mam falenopsisy, których pędy mają zabarwienie fioletowo-brązowe (te zwykle wydają kwiaty o różnych odcieniach różu i fioletu), ale też ich spodnia strona liści ma takie zabarwienie. Natomiast falenopsisy o liściach i pędach bez domieszki fioletu, mają przeważnie w innych kolorach listki okwiatu okółka wewnętrznego i zewnątrznego (botaniczne określenia części kwiatu).
U mnie jest tak: jak pęd jest brązowy to kwiat przewaznie, ciemnobordowy z dodatkiem pomaranczu, jak jasnozielone to kwiat zołty, ciemnozielony- róz,biały, fiolet,
Obiecałam sobie cierpliwie czekać aż falki zakwitną, a ich kolor miał być dla mnie niespodzianką. Niestety nie wytrwałam w postanowieniu i codziennie z uporem maniaka wpatruję się w rosnące pędziki Tak więc na podstawie Waszych odpowiedzi i moich obserwacji ustaliłam że 3 zakwitną na różowo lub fioletowo a 2 w jaśniejszym kolorze Pożyjemy zobaczymy. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt