Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Bardzo proszę o radę
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beti
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 11:11:47
Mój storczyk phalaenopsis niedawno wypuścił dwa pędy kwiatowe. Wszystko było w porządku, pędy i pąki rosły ''w oczach'' Dwa dni temu zauważyłam jednak że dwa pąki (na różnych łodygach) zaczynają żółknąć i więdnąć. Nie mam pojęcia co robić. Mam 15 storczyków i nie miałam nigdy takiego przypadku. Liście i korzenie falka są w bardzo dobrej kondycji.Wilgotność powietrza jest zapewniona, okna nie otwierałam, podlewany był regularnie wraz z innymi. Jedyne co przychodzi mi na myśl to, że przesadziłam z nawozem. Chociaż inne rośliny otrzymywały tą samą ilość i nic się nie dzieje. Jeśli to jest przyczyną to co mogę zrobić aby zahamować opadanie pąków? Bardzo długo czekałam na jego kwitnienie więc to dla mnie bardzo przykre patrzeć jak marnieje tym bardziej że do niedawna rósł jak szalony. Bedę bardzo wdzięczna za każda wskazówkę. Pozdrawiam.

Autor: Barbara
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 12:08:43
Zima raczej storczykow sie nie nawozi,chyba ,że w słoneczny dzień.Proponowałabym przepłukac doniczke pod kranem z letnia wodą.Na koniec podlac przegotowaną oczywiście letnią.Powinno się wypłukac.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 13:53:54

Witam,

nie sądzę, aby był to efekt przenawożenia. Phalaenopsis nie przechodzi okresu spoczynku, można go nawozic cały rok, choć zimą można nieco mniej, ale nie w fazie pąkowania.
Według mnie przyczyna leży prawdopodobnie w za małej ilości światła. Dni są krótkie, ciemne... może przydałoby sią jakieś doświetlanie?

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 14:00:11
Dołączałbym się do opinii Grażynki - pozdr. Jarek.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: środa, 23 grudnia 2009 22:42:26
Też mam podobną sytuację z jednym Phalaenopsisem,a na innych pędach pąki rozwijają się wolniej niż w ubiegłym roku.

Autor: Beata
E-mail:  
Data: środa, 23 grudnia 2009 23:59:00
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Postąpiłam wg wskazówek tzn: przepłukałam podłoże (tak na wszelki wypadek ) oraz doświetlam roślinki kilka godzin zwykłą lampką biurkową. Dwa pąki stracone, ale nie widać żeby kolejne żółkły więc może nie wszystko stracone Nie chce mi się jednak wierzyć żeby takie trzydniowe doświetlanie przyniosło od razu efekty Zobaczymy co z tego będzie, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 24 grudnia 2009 12:10:32
Witam

Może to przesada, ale ja osobiście co roku całą zimę, czyli jeszcze i po nowym roku doświetlam od 16.00 do 22.00 moje storczyki w pokoju. Stoją one przy oknie. Pokój ma zaledwie 9 m kw. używam aż 3 reflektorków tzw. "klipsów" z energooszczędnymi świetlówkami, podłączone do wyłącznika czasowego, co świetnie się sprawdza, gdy nie ma mnie w domu wieczorami. Teraz większość storczyków mi nie kwitnie, ale dzięki doświetlaniu mają żywo zielone, błyszczące liście . Takie lampki typu klipsy nie kosztują drogo np. w Leroy Merlin lub innych marketach budowlanych i nadają się do każdego kącika.
Pozdrawiam świątecznie Agnieszka

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: piątek, 25 grudnia 2009 11:57:07
Ja również doświetlam swoje pociechy!! I również uzwam lampek klipsów z energooszczędnymi żarówkami! Moje zazywają słonca od 16.00 do około 20.00. Od listopada pewnie gdzieś do lutego? Jeszcze zoabczę. U mnie większa częśc teraz kwitnie- jak sa oswietlane- szybciej rosną pędy i pączki kwiatowe nie zamierają!

Autor: marek
E-mail:  
Data: piątek, 25 grudnia 2009 15:27:00
phalaenopsis ma bardzo duże wymagania świetlne i cieplne.
Zasychanie pąków to efekt zbyt małej ilości ciepła i światła. Mam to u siebie co roku. Przy temp 25 i doświetlaniu na pewno zakwitnie.

Autor: marek
E-mail:  
Data: piątek, 25 grudnia 2009 15:27:12
phalaenopsis ma bardzo duże wymagania świetlne i cieplne.
Zasychanie pąków to efekt zbyt małej ilości ciepła i światła. Mam to u siebie co roku. Przy temp 25 i doświetlaniu na pewno zakwitnie.

E-mail:  
Data: niedziela, 27 grudnia 2009 13:20:43
Witam ponownie, dzisiaj rano spotkała mnie miła niespodzianka patrzę na parapet a tam rozwinięty kwiat mojego 'gubiącego pąki' falka Doświetlanie przynosi efekty, pąki już nie żółkną, a u innych storczyków łodygi i pąki rosną szybciej. Dwa lata czekałam na jego kwitnienie i w końcu się doczekałam. Zdziwiłam się tylko, że ma trzy płatki, bo wszystkie moje falki maja pięć Pozdrawiam.

Autor: agata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 grudnia 2009 11:30:39
Nie wierzę, żeby już po kilkudniowym doświetlaniu pędy i pąki zaczęły szybciej i to zauważalnie rosnąć

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: poniedziałek, 28 grudnia 2009 14:08:46
Przecież on ma pieć płatków.....!!!!! Albo jest jeszcze słabo rozwinięty kwiat albo jest to pleoric!!

E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 grudnia 2009 18:47:56
Zamieszczam zdjęcie pędu jednego z falków. Między pędem na górze a na dole jest pięć dni różnicy, wydaje mi się że pąki rosną dosyć szybko. Nawet jeśli nie jest to wynik doświetlania, to takie tempo mi odpowiada bo jeszcze niedawno wydawało się że wszystko stoi w miejscu a nawet cofa się w rozwoju. A co do liczby płatków to kwiat cały czas wygląda tak samo, nic już się nie rozwija.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl