Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  lepka rosa na cymbidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: iwoncia fedorek
E-mail: ajerkucha@interia.pl
Data: sobota, 12 marca 2005 15:36:21
witam ponownie
mam problem z cymbidium. na jego nowych wyrostach pojawiły się krople lepkiej rosy - żadnych szkodników nie zauważyłam, nie ma nakłuć na liściach ani przebarwień. na kilku liściach po zewnętrznej stronie jest rdzawy nalot (patrz zdjęcie. jak roślina kwitła, to na jej pedach kwiatowych i kwiatach też była lepka rosa.
proszę również o opinię tej brzydkiej czarnej plamy na jednym wyroście bulwy (jest to według mnie czarna plama na liściu- ale mogę się mylic )
proszę o pomoc i poradę co to może być i jak to zwalczyć. będę wdzięczna za wszelkie informacje.
pozdrawiam iwona z gliwic

Autor: Andrzej Lepka
E-mail: alsheri@vp.pl
Data: sobota, 12 marca 2005 20:13:47
Witam, nieznam się specjalnie na cymbidiach, aczkolwiek gdy jeszcze posiadałem jeden okaz, to on ciągle pokryty był taką rosą, a rósł przez 3 lata i nic mu się nie stało. Rosa ta wydzielana jest przez samą roślinę a nie szkodniki (tak samo jak wydziela ją hoja).
Pozdrawiam Andrzej

Autor: iwoncia fedorek
E-mail: ajerkucha@interia.pl
Data: sobota, 12 marca 2005 22:57:57
dziękuję panu za odpowiedz.
jak szperałam na forum PTMO też spotkałam się z taką samą opinią jaką pan przedstawił. więc pana odpowiedz troszku mnie uspokoiła . mam nadzieję , że ktoś jeszcze się odezwie i potwierdzi moje domysły i pana opinię .
serdecznie panu dziękuję za odzew.
pozdrawiam goraco iwona z gliwic

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl