Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nawozy peters
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof
E-mail: lol82@onet.eu
Data: czwartek, 20 stycznia 2011 18:42:52
Witam!
Niedawno zakuiłem na Allegro dwa nawozy:
-Peters professional Blossom boster
-Peters professional Grow Mix
Jak rozcieńczać Bllssom boster a jak Grow mix?
Wiem że Blossom boster jest dolistny czy Grow mix też?
Byłbym wdzięczny za odp.
Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 21 stycznia 2011 19:15:40

A kto Panu powiedział, że Blossom booster stosuje się dolistnie? Jest to nawóz wysokofosforowy do stosowania od połowy lata do końca jesieni (do podlewania), a jego działanie ma na celu wzmocnienie roślin przed zimą, a także stymuluje do lepszego kwitnienia wiosną. Do storczyków stosuje się pół łyżeczki nawozu na 5 litrów wody. To dawka sprawdzona przeze mnie poprzez pomiar przewodnictwa roztworu.

Grow Mix jest nawozem o zwiększonej zawartości azotu, a więc jest to nawóz do stosowania wiosną, aby pobudzić wegetację. Nie mierzyłam przewodnictwa takiego nawozu, ale sądzę na podstawie pomiarów przewodnictwa roztworów innych nawozów Petersa, że dawkowanie powinno byc podobne.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Krzysztof Czarnocki
Data: sobota, 22 stycznia 2011 15:56:40
Przeczytałem tak na tej stronie producenta. Czytałem też że Cymbidia się własnie nawozi Blossom bosster dolistnie:
Oto ta strona producenta:
http://www.scotts.pl/index.php?site=3&m=page&pg_id=104&lnk=2
dzięki za odp.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 22 stycznia 2011 16:58:34
Znam doskonale tę stronę i pozwolę sobie skopiować z w/w strony na temat Blossom booster:

"Specjalna formuła z wysoką zawartością fosforu i potasu do przyspieszenia fazy kwitnienia. Blossom Booster stymuluje i przyspiesza rozwój pąków i kwiatów oraz poprawia ich wybarwienie. Niezwykle niska wartość EC i wysoka koncentracja składników pokarmowych (60%) umozliwia stosowanie wysokich dawek nawozu bez niebezpieczeństwa zasolenia. Wysoka zawartość mikroelementów pozwala na szybkie uzupełnianie ich niedoborów w roślinach i poprawienie ich wybarwienia"

Ja tu nie widzę ani słowa o stosowaniu dolistnym . Co do uprawy Cymbidium to się nie wypowiem, bo tego rodzaju nie uprawiam.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 23 stycznia 2011 12:59:25
Przepraszam popełniłem pomyłkę . Jak wchodziłem na stronę to zamiast blossom booser przeczytałem o Peters Professional Plant Starter 10+52+10 + mikroelementy.
Zwracam honor . Jeszczę raz bardzo przepraszam.
Pozdrawiam

Data: niedziela, 23 stycznia 2011 14:52:42
Zapytam przy okazji ponieważ nikt nie odpowiada na mój post, oto ten post:
Mam pytanie czy ktoś z was choduję phalaenopsis giganteę? Słyszałem że jest to bardzo trudny stroczyk. Bardzo mi się podoba i chciał bym go mieć w swoim przyszłym orchidarium . Czytałem na stronie orchidarium że jest chorwity i potrzebuje ściśle określonych warunków uprawy? Czy moje obawy są słuszne? Opowiedzcie mi coś o nim z własnych doświadczen. Byłbym bardzo wdzięczny

Autor: Katie
E-mail:  
Data: czwartek, 27 stycznia 2011 23:17:41
Ja często widziałam w opisie tego nawozu, że jest do stosowania dolistnego. Np. tutaj http://rolno-ogrodniczy.pl/index.php?p24,peters-professional-blossom-booster-10-30-20-2-kg.
Pomimo to stosuję go do podlewania raczej. Dolistnie też, ale w mniejszym o połowę stężeniu.

Autor: Krzysztof Czarnocki
Data: piątek, 28 stycznia 2011 22:15:07
Też często spotykałem się z tą informacją że Blossom Booser jest dolistny, między innymi na rożnych forach internetowo-storczykowych. Słyszałem też że nie ma znaczenia czy użyjemy nawozu dolistnie czy zaaplikujemy go do podłoża w którym rośnie storczyk, jednak są to informacje z niepotwierdzonego źródła.
Pozdrawiam Krzysztof Czarnocki

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: sobota, 29 stycznia 2011 16:01:12
Ma znaczenie. Ogromne. Nawożę dolistnie, bo to bardzo korzystnie wpływa na rośliny.
Wiosną powoduje przyspieszenie wzrostu a młode liście wyrastają większe. Jesienią gdy liście zaczynają blednąć przedłuża ich zycie nawet o kilka tygodni (uwagi są ogólne - nie dotyczą wyłącznie storczyków). Oba te czynniki sprawiają że rośliny rosną bujniej, lepiej zimują (ale nie iglaki!!!) lub dają wyższe plony.
Ale trzeba pamiętać, że dolistne może być groźne. Bardzo łatwo jest przenawozić rośliny - szczególnie te wolno rosnące (np. falenopsisy, katleje, wandy).

Autor: Yarro
E-mail: robyarr@wp.pl
Data: poniedziałek, 25 września 2017 18:26:19
Można stosować dolistnie Blossom Booster. od wielu lat stosuję go przy uprawie chryzantem. dawka 3,5 do 4 g w 20l wody. w razie obawy że nie wszystko wykwitnie na czas, przyspiesza rozwój pąków i Kwitnienie o tydzień.

Pozdrawiam Yarro

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl