Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dylemat
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek F.
E-mail: tomflo@poczta.fm
Data: sobota, 26 marca 2005 12:40:06
Mam pewien problem. Uprzedzam, że jestem początkującym miłośnikiem storczyków, więc proszę się nie śmiać (a jeśli już, to po cichu) Jakiś miesiąc temu przesadzałem moją hybrydę Phalenopsisa i zdaje się użyłem właściwych składników na sporządzenie podłoża. Problem w tym, że niekoniecznie we właściwych proporcjach Co najmniej połowę tego substratu stanowi torf wysoki, a reszta to kora, węgiel drzewny itp.. Podłoże pozostaje po podlaniu zbyt długo wilgotne. Storczyk jest raczej młodą roślinką i aktualnie zawiązuje pąki kwiatowe. Zastanawiam się, czy lepiej przesadzić go kolejny raz do lepszego podłoża, czy poczekać jeszcze rok i ograniczać podlewanie.

Autor: Kasia
E-mail: kasia.anielik@wp.pl
Data: sobota, 26 marca 2005 12:53:15
Witam,

Ja przesadzilabym jeszcze raz i dalabym wiecej kory Z moich doswiadczen wynika ze phalaenopsisom nic sie dzieje zlego jak sie je przesadza w trakcie kwitnienia - nie zrzucaja pakow. Po co sie martwic jak sie maja korzenie - a to one sa w tym wypadku najbardziej narazone

Pozdrowienia,
Kasia

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 26 marca 2005 13:06:27
Przesadzić, a torfu dodać symbolicznie (poniżej 5%) lub najlepiej wcale. Phalaenopsis może nie przetrzymać roku w takim podłożu.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Tomek F.
E-mail: tomflo@poczta.fm
Data: niedziela, 27 marca 2005 10:58:45
Dzięki za pomoc. Jak najszybciej zastosuję się do wskazówek

Pozdrawiam
Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl