Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zczerniałe miękkie łodygi Dendrobium Nobile
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Emila
E-mail:  
Data: niedziela, 17 czerwca 2012 14:25:43
Mam problem polegający na tym że nowe psełdobulwy Dendronium Nobile ściemniały i zrobiły się miękkie . Sprawdziłam korzenie i wyglądają zdrowo, więc oderwałam uszkodzone pseudobulwy i zasypałam węglem drzewnym. Stare pseudobulwy są jędrne, ale mają małe żółte plamki na liściach. Co to za choroba i jak uratować roślinę. Proszę o pomoc.

Autor: Halinka
E-mail: hanna.judka@gmail.com
Data: niedziela, 17 czerwca 2012 19:47:23
Pani Emilio , radziłabym zastosować topsin np: do wody wlać ilość odpowiednią jak jest napisane na ulotce i wymoczyć ok. 20 minut i powtórzyć za 10 dni . Widzę czerniejącą gałązkę może to być początek wirusa . Topsin nie zaszkodzi a może zapobiec chorobie , która się rozwija . Powodzenia

Autor: Emila
E-mail:  
Data: wtorek, 19 czerwca 2012 14:23:00
Kupiłam dziś topsin i próbuję. Nie pozostaje nic tylko czekać. Dziękuję za podpowiedź.

Autor: Halinka
E-mail: hanna.judka@gmail.com
Data: wtorek, 19 czerwca 2012 15:29:49
Można jeszcze i właściwie należało by odciąć część najbardziej czerniejącą czystym wysterylizowanym nożem , a można tak zrobić trzymając nóż ostry chwilę nad ogniem palnika gazu wystudzić i odciąć żeby choroba bardziej nie rozprzestrzeniała się . Zostawić roslinę aż zaschnie wszystko . Ja w taki sposób uratowałam swoje Dendrobium , a pomysł znalazłam na youtube. Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl