Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Usychanie phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marlena
E-mail: kochaj_tylko_mnie@wp.pl
Data: wtorek, 17 lipca 2012 16:21:57
Jeden z moich storczyków zaczął z dnia na dzień gubić liście. Pięknie zakwitł i po kilku dniach łodyga od połowy zaczęła usychać, a liście żółknąć i odpadać. Gdy zostały mu już jedynie 4 liście wyciągnęłam go z doniczki i ujrzałam masę uschniętych i żółtych korzeni. Storczyk po wyciągnięciu z doniczki miał w korzeniach zbitą masę trocin- pierwszy raz się z czymś takim zetknęłam. Oberwałam mu uschnięte liście, obsypałam korę i trociny, suche i żółte korzenie obcięłam i zostawiłam tylko te najbardziej zdrowe z jednym liściem. Wsadzę go do nowego podłoża z nadzieją na odżycie. Może wiecie czym takie zachowanie może być spowodowane? Jak odratować takiego storczyka?

Autor: Basia Kosim
E-mail: bkosim@wp.pl
Data: czwartek, 19 lipca 2012 12:47:09
Ja bym wsadziła w keramzyt... choć nie wiem czy da sobie radę...
może został zalany stożek wzrostu??
spróbuj z keramzytem i czekaj (jest tu gdzieś opis jak to zrobić)

Autor: edzia
E-mail: dobrawrozka1@o2.pl
Data: czwartek, 19 lipca 2012 22:00:32
Korzeni ma niemało więc powinien dac radę (w keramzycie reanimowane były storczyki właściwie bez korzeni) pytanie tylko czy powodem tej sytuacji nie było coś innego np jakaś zgnilizna

Autor: Marlena
E-mail: kochaj_tylko_mnie@wp.pl
Data: piątek, 20 lipca 2012 16:10:42
To wsadzić go w keramzyt czy normalnie w podłożę(korę) do storczyków?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: poniedziałek, 30 lipca 2012 22:42:43
Moim zdaniem nadzieja jest, ale nie jest ona wielka.
Zmiany trzonu rośliny i konieczność usunięcia liści wskazują mi na to, że jest to Fuzarioza [Fusarium oxysporum] - grzyb infekuje wiązki przewodzące rośliny; efektem tego jest zahamowanie wzrostu i żółknięcie liści od nasady ku wierzchołkowi, porażone stopniowo zamierają.
Mimo, że storczyk ma zdrowe korzenie cały jest porażony .
Proponuję namoczenie korzeni i podłoża w roztworze preparatu Topsin M 500 SC 0,1 ,3-4 razy co10 dni . Może to coś da.
Przykro mi, obym się myliła, Mery.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl