Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Przelany storczyk?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: wera933
E-mail:  
Data: wtorek, 18 lutego 2014 22:24:09
Witam. Niedawno przejęłam storczyka mamy, która miała go już wcześniej od około pół roku. Dostała go na urodziny, nie miała pojęciu o jego pielęgnacji. Zaczął kwitnąć, jednak po jakimś czasie pąki zaczęły usychać, co widać na zdjęciu. Wyjęłam go z doniczki i okazało się, że storczyk przez cały czas był zanurzony w dużej ilości wody. Korzenie są chyba w złym stanie. Co zrobić, aby go ratować? Czy mogę przesadzić go teraz, czy poczekać aż przekwitnie? W tej chwili storczyk stoi w samej przezroczystej doniczce na podstawce, co chwilę wylewam z niej wodę która cały czas wycieka. Proszę o odpowiedzi

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: wtorek, 18 lutego 2014 22:32:59

Witam,

proszę wyjąć roślinę z doniczki, obciąć wszystkie zgniłe (miękkie) korzenie, roślinę zostawić bez podłoża ze dwa dni, najlepiej na gazetach, aby dobrze obeschła. Potem można posadzić, najlepiej do świeżego podłoża. Nie należy przejmować się kwiatami jeżeli chce się uratować roślinkę. Zresztą może przeżyją przy dolikatnym obchodzeniu się. I nie stosować żadnych osłonek!!!.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: wera933
E-mail:  
Data: środa, 19 lutego 2014 13:10:38
Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli do czasu zakupu nowego podłoża, storczyk może zostać przez kilka dni bez podłoża?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl