Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Keiki?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: habibi
E-mail: makucha121@gmail.com
Data: sobota, 1 marca 2014 16:24:50
Witam
Jestem posiadaczką (prawdopodobnie) Dendrobium Phalenopsis od jakiegoś miesiąca. Kupiłam go na promocji w Tesco. Kwitł mi jednak dość krótko bo około dwóch tygodni. Dzisiaj przy namaczaniu go zauważyłam dziwne "coś" wyrastające z boku starej przekwitniętej psb. Na nową bulwę mi to nie wygląda. Podkreślę też że ostatnim razem jak podlewałam to tego maleństwa nie było. Czy jest to mały Keiki? Czy może jednak mała psb?
Z góry dziękuję za pomoc

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 2 marca 2014 18:48:48
Keiki wytworzyło by się na pseudobulwie. Zawsze wtedy trzeba przeanalizować sytuację czy jest prawidłowo uprawiany. To jest początek nowej psb. Idzie wiosna i jest to sytuacja normalna. Tak więc koniec spoczynku i trzeba zwiększyć porcje wody, a i nawozu nie żałować. O nawożeniu trzeba poczytać (lepiej zbyt mało, niż zbyt dużo). Czasem tworzą się basalkeiki z szyjki korzeniowej np. phalaenopsis, które nie tworzą psb. Marta

Data: niedziela, 2 marca 2014 21:04:36
Dziękuję za odpowiedź
postanowiłam rozkopać troszkę ziemi uważając żeby nie uszkodzić psb i zauważyłam, że to wyrasta ze starej psb bardzo nisko. Ale teraz wiem że to jednak nie keiki

Data: niedziela, 27 kwietnia 2014 13:24:53
Witam
Chciałam poinformować iż zaobserwowałam małe korzonki na tej pseudobulwie. Więc ponawiam pytanie czy na pewno nie jest to mały keiki?

a tak wygląda w całości:

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: niedziela, 27 kwietnia 2014 15:55:37
Nie, nie jest. Pani Marta ma racje.To jest nowa psb., ktora wytwarza system korzeniowy. Pozdrawiam Agata

Data: czwartek, 19 czerwca 2014 20:37:40
Witam
Chciałabym się spytać czy jest to normalne żeby stara pseudobulwa z dnia na dzień się zmarszczyła? chodzi konkretnie o tego dendrobium którego zdjęcia zamieściłam powyżej. (niestety na razie nie mam jak wstawić obecnych zdjęć) a konkretnie o największą poza tą nową pseudobulwą. Liście zrobiły się żółte, a bulwa cała pomarszczona. na początku myślałam że po prostu ze starości, ale dzisiaj zauważyłam że dzieje się to też z tymi małymi. nie wiem co robić.
Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: czwartek, 19 czerwca 2014 22:47:53
Obejrzeć liście przez lupkę. Zapewne podłapało przędziorki. Przez kilka kolejnych dni, wieczorem obejrzeć podłoże i sprawdzić czy nie ma ślimaków.

E-mail:  
Data: czwartek, 19 czerwca 2014 22:52:25
Jeszcze coś: korzenie nie wyglądają dobrze. Czy one czasem nie zgniły? Z dnia, na dzień, to się napewno nie stało. No, chyba że to dendrobium zostało podlane wrzątkiem. Marta

Data: czwartek, 19 czerwca 2014 23:02:13
Własnie miałam nadmienić jeszcze, że ostatnio przesadzałam je. wiec te zdjęcia nie odzwierciedlają aktualnego wyglądu. Na mój gust korzenie były w porządku. Ostatnio też miała problem ze skoczogonkami. Próbowałam się ich pozbyć na kilka sposobów, jednak nie ze wszystkich moich storczyków się udało (a mam ich 12). Możliwe żeby to była ich wina? od jakiś dwóch tygodni na dzień wystawiam też to dendrobium na dwór razem z Cambrią, czy możliwe żeby to miało wpływ na to? przeglądałam podłoże jednak niczego niepokojącego nie zauważyłam. na listkach też nic nie ma.

E-mail:  
Data: piątek, 20 czerwca 2014 09:31:43
Skoczogonki nie są tak bardzo szkodliwe. Może użyte środki przeciw nim zaszkodziły? Proszę jeszcze raz dokładnie opisać sytuację bo na razie to jest zgadywanka. Marta

Data: piątek, 20 czerwca 2014 19:46:56
Co do ich szkodliwości to mogłabym sie kłócić Straciłam przez nie jednego storczyka. korzenie były zeżarte całkowicie a innych szkodników tam nie było (kilkakrotnie sprawdzała podłoże). Zamieszczam zdjęcia żeby pokazać o co mi chodzi. Liście żółkną w dziwny sposób, od zewnątrz do wewnątrz. Być może ja tylko panikuje, ale nie chce stracić kolejnego ulubieńca. Bardzo bym chciała żeby okazało się że tak się stało ponieważ młody przyrost wyciągnął wszystko ze starej pseudobulwy

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl