Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cattleye_masdevallie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Pierrot
E-mail:  
Data: czwartek, 13 marca 2014 13:54:25
Zakładam nowy wątek, gdyż po kilku przymiarkach do storczyków i mijającej właśnie zimie podjąłem decyzję, żeby rozwijać w mojej kolekcji cat. i mas.
Masdevallie po zimie na parapecie wyglądają marnie. W ogóle to na razie raczej ponoszę porażkę z nimi, ale spróbuję w tym sezonie raz jeszcze.
Cattleye, z wyjątkiem jednej, prezentują się całkiem dobrze. Wszystkie wymagają przesadzenia, do którego jestem już przygotowany. Mam podłoża i nowe doniczki (8-9cm). Na początek pytanie z tych podstawowych: czy po przesadzeniu należy odczekać z podlewaniem, a jeśli tak, to jak długo?
Mas. pójdą w spaghnum a Cat. w drobną korę z dodatkami (kupiłem gotowe podłoże).

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 14 marca 2014 11:31:29
Z przesadzaniem katleji proszę poczekać ,aż na pseudobulwach pokażą się nowe korzenie - do 1 cm długosci. To może być o różnych porach roku, niekoniecznie wiosną. Przesadzenie w nieodpowiedniej fazie wzrostu zabije katleje na 90 % ( zwłaszcza dwuliściowe ).
Masdewaliom na parapecie jest zbyt ciepło i sucho. Trzeba uprawiać je np w szklanym pojemniku typu akwarium lub "żółwiówka" , ewntualnie odgrodzić rośliny od pokoju zasłoną z folii.
Pozdrowienia - Tomek

E-mail:  
Data: piątek, 14 marca 2014 13:44:12
Podłoże w katlejach po prostu wygląda marnie i aż prosi się o danie nowego. Robi się coraz cieplej i niedługo zacznę nawozić (pewnie będę też częściej podlewał), więc myślałem, że to optymalny moment na przesadzenie.
O Masdevalliach sporo czytałem i trochę już próbowałem z nimi. Zobaczę jak zachowają się po przesadzeniu w okresie wiosennym. Infracta wygląda dobrze, natomiast guttulata i floribunda lub striatella (jedna z nich padła) prezentują się kiepsko.

E-mail:  
Data: sobota, 15 marca 2014 12:46:22
Forum chyba trwa w zimowym letargu
Masdevallie przesadzone. Czy jako rośliny kochające wysoką wilgotność, też należy z nimi czekać z podlaniem po przesadzeniu ok. tygodnia?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: sobota, 15 marca 2014 13:01:52

One powinny mieć stale wilgotne podłoże, więc tydzień "Sahary" to nie dla nich...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 24 marca 2014 22:18:43
Masdevallie nie muszą tak długo cierpieć bez wody.Większość - chłodnolubne i botaniczne bardzo lubią gliniane doniczki.Z moich dużo stoi na parapetach,zmniejszam im ilość wody i nawozu zimą,no i są efekty.Będą kwiaty
Moja koleżanka jest nawet zdania,że moje masdevallie lepiej wyglądają będąc na parapecie w domu,niż na dworze.
Proszę się nie zniechęcać co do masdevallii.Jak zacznie kwitnąć,to już będzie to robić.Trzeba tylko się dogadać odnośnie podlewania,nawożenia,temperatury i wszystko będzie w porządku.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl