Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  pytanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: evaand
E-mail: evaand@wp.pl
Data: piątek, 4 kwietnia 2014 20:52:58
Witam,
mam pytanie, moje storczyki bujnie kwitną od 7 lat przez cały rok (non stop) i są już dość okazałe, chciałbym się dowiedzieć czy można przyciąć/wyciąć część liści i korzeni. Liście są bardzo duże i długie oraz ciężkie i przewracają doniczki, a korzenie prawie wszystkie są już na wierzchu. Nie wiem czy można przesadzać podczas ich kwitnienia, ale jak już pisałam kwitną non stop. proszę o podpowiedzi co zrobić, żeby nie "uciekały" mi z doniczek.
pozdrawiam

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: LOVEstorczyki
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2014 22:03:26
Witam,

Więc tak ja raz przesadziłem dwa kwitnące storczyki (bo nie mogłem się doczekać aż je przesadzę).
Jednemu od razu złamały się kwiaty (wstawiłem do flakonu) drugi natomiast kwitł dalej po przesadzeniu. Jednak po pary dniach zaczęły mu wiotczeć liście, ale pomyślałem że to nic specjalnego (natomiast drugi storczyk ten, któremu ułamały się kwiaty już wypuszczał nowe korzenie). Końcowy efekt to taki że musiałem uciąć piękne kwiaty storczyka i storczyk ma teraz parę miesięcy do tyłu w życiorysie ;P . Jednak teraz wypuszcza nowe korzenie oraz nowe liście z tym że drugi storczyk już ponownie kwitnie a ten jeszcze się nie zebrał więc jeśli masz przesadzać to obetnij WSZYSTKIE kwiaty. Ale zrób to jeśli jest to konieczne...
Podeślij zdj storczyków chętnie popatrzę

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl