Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Prośba o identyfikację Pleurothallisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Lana
E-mail: lana_luc@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 6 kwietnia 2014 13:40:10
Witam serdecznie. Jak w temacie, proszę o identyfikacje mojego Pleurothallisa. Roślinka została zakupiona na wystawie w Dreźnie, ale w ferworze zakupów zapomniałam jego konkretnej nazwy. W głowie kompletna pustka. Sprzedawca określił kolor jako "orange", ale dla mnie to raczej żółty z odrobiną pomarańczu. Roślina niestety nie ma fiszki i jeżeli ktoś będzie w stanie mi pomóc, będę ogromnie wdzięczna. Przepraszam za takie małe zdjęcia, ale nie wiem, jak zamieścić większe .

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 6 kwietnia 2014 14:35:47

Witam,

Przypomina Pleurotallis colorata, ale czy to to?

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 6 kwietnia 2014 18:03:11
Pani Grażyno też o tym pomyślałam, ale zastanawia mnie dolny płatek kwiatu. Ten mój jest idealnie spiczasty i zdecydowanie pojedynczy, nie rozdziela się na końcu.

Data: niedziela, 6 kwietnia 2014 19:06:09
Na dodatek tak kończą się zakupy z porywu serca, a nie rozumu . O uprawie Pleurothallis colorata nie znalazłam nawet tyle, co kot napłakał .

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 6 kwietnia 2014 19:15:06

Jest nawet więcej niż "kot napłakał" . Jeśli to rzeczywiście Pleurothallis colorata (wg mnie na 90% to ten), to występuje w wielu miejscach w Brazylii, na wysokościach od 100 do 1600 m. Czyli: warunki od ciepłych do chłodnych, ale na pewno wysoka wilgotność, jak to dla Pleurothallidinae.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 6 kwietnia 2014 21:44:03
Dziękuję Pani Grażyno za pomoc. Mam nadzieję, że jakoś wybrnę z problemu. Umieściłam roślinę w moim akwarium, na samym dole i w cieniu innych, wyższych roślin. Wilgotność powinna być w porządku, ale temperatura... chmmm.., może być jej za ciepło. Trzeba będzie poszukać jej innego lokum.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl