Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowe zdjęcia Tamary
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: czwartek, 1 maja 2014 20:35:09

Witam,

jeżeli ktoś nie zauważył , właśnie wstawiłam ponad 30 fantastycznych zdjęć Pleione (botanicznych i hybryd) autorstwa Tamary Florczak. Zapraszam do oglądania...mnie oczy wyszły z orbit

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: czwartek, 1 maja 2014 21:01:46
Pani Grażyno, gdzie one są zamieszczone?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: czwartek, 1 maja 2014 21:04:24

Oczywiście w "Galerii storczyków tropikalnych": http://www.orchidarium.pl/Galeria/indeks.php?rok=2014

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Leokadia
E-mail: leokadia.krawiec46@gmail.com
Data: czwartek, 1 maja 2014 21:21:09
Rośliny piękne, gratulacje dla Pani Tamary. Tak się zastanawiam czy nie poczynić starań o pseudobulwy (bo tak się je chyba rozmnaża). Mam dużą ziemną piwnicę, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 5-6 stopni, chyba przechowałyby się w zimie. Kwiaty ich są boskie!
Pozdrawiam

Leokadia

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: czwartek, 1 maja 2014 22:50:15
Pani Grażyno dziękuję za informację.

Pani Tamaro , serdecznie gratuluję tak pięknej kolekcji i podziwiam zdjęcia.. Są piękne.
Pleione mnie też zauroczyły. U mnie w tym roku też pięknie kwitły. Jednak mam ich niewielką ilość....
Pozdrawiam , Maria .

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 2 maja 2014 00:40:29
super! podziwiam i dzieki Twoim Grażyno i Tamary rzecz jasna poradom w tym roku z 4 mi powtórzyły kwitnienie ;-) strasznie mi się podobają te z 'malowanymi' krańcami warżki - Pleione Santorini Yellow Wagtail i Pleione Nyiarongo Superrrr!

pozdrawiam

Piotr

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 2 maja 2014 08:06:30
Witajcie,
moje ulubione to;
Pleione Zeus Weinstein, http://www.orchidarium.pl/Galeria/galeria.php?obraz=5865

Kolekcja imponująca. Gratulacje

Pozdrawiam
Ewka

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2014 10:30:23
Dziękuję uprzejmie Wszystkim za miłe słowa i gratulacje , a Grażynie dodatkowo za niespodziewaną reklamę.
Nie będę wypowiadać się na temat urody kwiatów Pleione, ponieważ w tej kwestii jestem nieobiektywna.
Jako ciekawostkę dodam, że Pln Santorini, Nyiarongo oraz Kyoto są to "półkrwi" Pln coronaria i po tym rodzicu mają tak ładnie malowane warżki. Pln coronaria jest praktycznie nie do zdobycia, a jak już gdzieś pojawi się w sprzedaży, to cenę ma kosmiczną, natomiast wymienione krzyżówki oferowane są dość często, nawet zarejestrowana w 2013 roku Nyiarongo. Ta ostatnia tak naprawdę nie jest taką nowością, jak wynikało by z terminu rejestracji. Kilka lat wcześniej krzyżówkę Pleione aurita i coronaria stworzył inny hodowca, ale jej nie zgłosił, ponieważ uznał, że jest mało ciekawa

Pani Leokadio, warto spróbować nowych storczykowych wyzwań. Temperatura w Pani piwnicy jest odpowiednia do zimowania Pleione. Ale w przypadku braku chłodnej piwnicy zawsze można 'posiłkować się' lodówką.
Tak naprawdę, pomimo tego, że mam nieogrzewany garaż, to i tak w okresie zimowym przechowuję pseudobulwy Pleione w lodówce, gdzie są praktycznie stałe warunki. W garażu bywa różnie - w słoneczne dni temperatura potrafi wzrosnąć do kilkunastu stopni, co może mieć negatywny wpływ na kwitnienie niektórych gatunków, np, humilis, czy grandiflora.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam,
Tamara

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2014 12:11:10
Znalazłem też opis uprawy zamieszczony przez Panią Tamarę pod adresem http://tf-storczyki.blogspot.com. Są tam również zdjęcia. Pisze tam Pani tak: "Kiedy na bokach pseudobulw pokazują się nowe pędy, kończy się okres spoczynku. Storczyki należy wsadzić do świeżego podłoża." A w inny miejscu pisze Pani tak: "Na początku sezonu wegetacji lub na jego zakończenie, w zależności od odmiany, u podstawy takich rocznych pseudobulw wyrastają pędy kwiatowe". Mam więc pytanie: czy te nowe pędy na bokach pseudobulw to chodzi o pędy kwiatowe? I czy te pędy pokazują się jeszcze jak Pani trzyma je w lodówce? Czy rośliny muszą być najpierw wyjęte z lodówki i kiedy żeby wypuściły te pędy? Czy można jakoś sterować uprawą tych roślin tak aby mieć kwiaty na określoną porę, np. wyjąć z lodówki w lutym aby mieć kwiaty w kwietniu ? Będę wdzięczny jak Pani odpowie na te pytania. Rośliny są pięknie zaprezentowane, bardzo ładnie wyglądają obłożone mchem. Pozdrawiam Paweł R.

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2014 12:20:15
I jeszcze pytanie: gdzie można zdobyć Pleione? sprawdziłem ofertę naszych sklepów storczykowych i nie znalazłem tych roślin, nawet wśród roślin na zamówienie.

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2014 14:05:40
Panie Pawle, przy każdej pseudobulwie, bez względu na to, czy ma ona średnicę 2 mm, czy 4 cm, zawsze pojawia się nowy pęd, tylko przy tej pierwszej na pewno nie będzie to pęd kwiatowy.
Z 'jesiennymi' Pleione zasadniczo jest podobnie. Aby prawidłowo rosły muszą przejść okres głębokiego spoczynku - sucho, chłodno i głodno. Wprawdzie już jesienią przy pseudobulwie, która mogła jeszcze nie zgubić liści, pojawia się młody pęd (nie koniecznie kwiatowy), ale pomimo tego storczyk wchodzi w fazę spoczynku. Kwitnie we śnie , a normalny wzrost rozpoczyna wiosną.
Na początku przygody z tym rodzajem nieświadomie podtrzymywałam przez zimę wegetację Pln pracecox i maculata - przeczytałam w necie, że te gatunki muszą mieć ciepło. Efekt był taki, że maculata padła, a praecox cofnęła się o 2 sezony... Obecnie wszystkie jesienne Pleione przechowuję przez zimę w piwnicy i póki co mają się dobrze

Teraz kwestia regulowania terminu kwitnienia. Na pewno jest to możliwe (wszak Anglicy tworzą krzyżówki wiosennych i jesiennych Pleione), ale sama tego nie próbowałam, ponieważ nie widziałam takiej potrzeby. Z doświadczenia wiem, że zwykłe trzymanie w lodówce nie oszukuje ich zegara biologicznego i potrafią w ciemnościach i ścisku wydać pęd kwiatowy. Poniżej tegoroczny przykład Pln humilis i Lucey.

Nie udało mi się ich przetrzymać, nawet przy lekkim obniżeniu temperatury nadal rosły.

Odnośnie źródeł zakupu Pleione - z doświadczenia powiem, że najwięcej ofert jest na brytyjskich i niemieckich stronach i tamtejszych portalach aukcyjnych. A kupować najlepiej wtedy, kiedy rośliny są w fazie spoczynku, tj. od listopada do marca. Kupowanie w innym terminie jest naprawdę ryzykowne, no chyba, że storczyka odbiera się osobiście, np. z wystawy.

A tak w ogóle, to dziękuję za reklamę mojej twórczości radosnej. Z zawstydzeniem przyznaję, że przerosło mnie to czasowo , ale kiedyś na pewno pouzupełniam braki.

Pozdrawiam i uciekam do obowiązków
TF

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2014 18:13:41
No to żeby było wszystko razem to moje tegoroczne 4, mam nadzieję ,że za rok będzie lepiej...

Tu sie fiszka zgubiła więc nie wiadomo co to...

to było podpisane Pleione Ducat czy powinno być Pleione Shantung 'Ducat' no i może i jest Pleione Shantung, ale napewno nie klon'Ducat' który jest żółty...

Pleione Brigadoon

i na koniec

Pleione Rakata 'Locking Stumps'

pozdrawiam

Piotr

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 5 maja 2014 09:52:58
Dołączam się do słów uznania i gratulacji dla Pani Tamary i również Pana Piotra - pozdrawiam ! -Jarek Sułek.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl