Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  SŁABE KORZONKI Bulbophyllum, POMOCY...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: czar5
E-mail: z.kulakowska@wp.pl
Data: niedziela, 11 maja 2014 01:17:26
Jakieś 4 tyg. temu kupiłam młode roślinki bulbophyllum, lobbii, pectenveneris, annandalei. Przyjechały w malutkich doniczkach w sphagnum, które było dość mocno wilgotne, wiec przez kilka dni nie potrzebowały wody. Potem co 2-3 dni (bo to małe doniczki więc szybko traciły wilgoć) lekko zraszałam od góry.
3 dni temu uniosłam lekko 1 warstwę sphagnum, a tam widok przerażający, korzonki ciemno beżowe, jakby zszarzałe, wyjęłam je, wypłukałam pod kranem i stało się coś dziwnego.... Wierzchnia warstwa z nich poodpadała w wielu miejscach, a pokazały się tego samego koloru twarde włókna grubości nici :?: Nic zielonego, a nawet nic w odcieniu zieleni nie widać.

Jestem zła że nie zajrzałam wcześniej, ale sądziłam, że kupując u storczykarzy wszystko będzie ok, a tu nie.... zamiast podłoża pod wierzchnią warstwą sphagnum, okazało się, że do samego dna jest tylko sphagnum i to dość mocno wciśnięte.

Jedna z 2 psb lobbii ma jeszcze 2 małe, 1 cm. korzonki. Pecten i annandalej nie zostało już nic.

Co dalej robić??? POMÓŻCIE NOWEJ NA FORUM. Nie chcę ich stracić....
Pozdrawiam.

Autor: czar5
E-mail: z.kulakowska@wp.pl
Data: niedziela, 11 maja 2014 01:34:51
Dodam jeszcze że obcięłam wszystko co było martwe i włożyłam same psb do roztworu PREVICUR ENERGY 840 SL na pół godziny. Potem przeschły kilka godzin i do akwarium na wschodni parapet. Wilgotność mają 45-55%. Otwieram 2 x dziennie na ok. 1/2 godz.
Może coś więcej mi podpowiecie, czy tylko "czekać"?
Pozdrawiam.
ZUZKA

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 11 maja 2014 01:41:07
no to ladnie je zatluklas?, Bulbophylla nie musza miec zielonych korzeni gdy sa mokre to nie Phalaenopsis!!!! bez zdjec wiecej nic nie mozna powiedziec. jesli rzeczywiscie wszystkie korzenie byly do niczego w co watpie, to jest mala szansa, ze wypuszcza nowe, jesli sa nowe przyrosty to tam sie jednak pojawia, jesli roslony wibitnie sa slabe lub zainfekowane no to tylko czekanie na kompost.

pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl