Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  chory storczyk????
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magda
E-mail: magda0902@o2.pl
Data: poniedziałek, 2 czerwca 2014 12:02:18
Od ponad roku mam storczyka Phalaenopsis chyba hybryda bo na fiszce nie ma nazwy. Początkowo miał 3 łodygi pędowe wszystkie kwitły, było ok. Stał na zachodnim oknie. Podlewam go wodą z kranu co 7-10 dni podlewając z góry - leję na korzenie a nie na trzon kwiatu i potem trochę moknie w wodzie i to chyba mój bład jak czytałam w jakims poście. Korzenie ma raczej zdrowe, nigdy nie był przesadzany ani nawożony. W ciągu 6 miesięcy 3 razy miałam przeprowadzkę więc storczyk także zmieniał miejsce zamieszkania. Ostatnio przewoziłam go w styczniu kiedy był duży mróz -20 st.C. owinęłam go w gazety wtedy miał bardzo dużo kwiatów i kwitł na dobre. Po zmianie miejsca z czasem zaczęły opadać wszystkie kwiaty pewno przez ten mróz i stoi nadal na zachodnim oknie, tak jak na początku. Teraz stoi też na przeciągu jak uchylam okno to może on marznie??? Martwi mnie głównie to, że Od ponad 5 miesięcy, nawet nie ma nowego żadnego liscia nie rosną mu wcale liście. zauważłam na jednym liściu ma czarną plamkę od "trzonu kwiatu" tak sę wyrażę. . Jeśli chodzi o kwitnienie to kwitnie w tej chwili: ma jeden pęd, kwiaty z niego już opadły ale ma dwie odnogi które kwitną. Boję się go przesadzić, bo to prezent bardzo sentymentalny dla mnie. Proszę o diagnozę, pozdrawiam Magda Fotki wstawię potem.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: poniedziałek, 2 czerwca 2014 21:22:40

Witam,

kwiaty i tak z czasem opadają, nie są wieczne, więc nie ma co się tym martwić.

Przede wszystkim proszę poczytać o prawidłowej uprawie Phalaenopsis. Na tej witrynie jest "Poradnik dla Początkujących" i "Ogólne warunki uprawy".

Koniecznie roślinę trzeba przesadzić. Można to zrobić także wtedy, gdy kwitnie. Po roku, przy używaniu wody kranowej, podłoże jest już na pewno bardzo zasolone. Jeżeli nie ma Pani dostępu do wody destylowanej lub RO to woda kranowa musi być przynajmniej przegotowana i odstana i mieć temperaturę pokojową. Poza tym obawiam się, że samym przelewaniem nie dostarcza się odpowiedniej ilości wody. Najlepiej zanurzyć całą doniczkę, po brzegi, na około 30 minut, a po odcieknięciu odstawić na swoje miejsce. Doniczka nigdy nie powinna stać w wodzie.

Skoro go Pani nie nawozi, to trudno się dziwić, że nie wypuszcza kolejnych liści.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Magda
E-mail: magda0902@o2.pl
Data: wtorek, 3 czerwca 2014 10:08:00
Serdecznie dziękuję za dobre rady,zacznę nawozić,bedę podlewała przegotowaną odstaną wodą i przesadzę go; zobaczymy co się kryje w środku. . na pewno za jakiś czas napiszę co i jak.
Pozdrawiam,
Magda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl