Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paula
E-mail: kombinatorka2010@interia.pl
Data: piątek, 1 sierpnia 2014 17:50:47
Mam storczyka, któremu przywiędły liście ale tylko dwa po tej samej stronie. Jeden liść został wyrwany a drugi wygląda tak i ma małe białe plamki. Jedna łodyga zaczęła żółknąć. Zastanawiam sie czy to tylko objaw skąpego podlewania ?
Ostatni raz kwitnął w marcu i od tej pory nic. Nie przycinałam łodygi bo pojawiły się małe końcówki jakby miał rosnąć dalej. Jak go mam podlewać bo każdy ma inny sposób i jak ogólnie się nim zajmować. Mój pierwszy storczyk i taki biedny

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 3 sierpnia 2014 16:39:08
Przeczytać Przewodnik dla początkujących. Jest w Katalogach na samym początku. Szkoda nam czasu na przepisywanie z dedykacją. Marta

Autor: LOVEstorczyki
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2014 22:23:09
Witam,
Co do białych plamek potrzebne zdj, wtedy coś zaradzimy
Łodygi z czasem żółkną to norma (jeśli obeschnie całkowicie trzeba ją obciąć, ja czekam zawsze do końca bo, a nóż widelec coś wyjdzie )
Więc tak podlewanie patrzymy po korzeniach (jeśli będę mieć zdj to stwierdzę czy potrzebuje już kąpieli)jeśli są srebrzyste należy podlać latem częściej!!! Jeśli są zielone to jeszcze się z podlewaniem wstrzymujemy .Właśnie kąpiel wodna jest najlepsza tzn storczyk idzie do dużego naczynia tak aby jego doniczka była prawie cała w wodzie następnie po ok. 1 h wyjmujemy przelewamy całą wodę przez doniczkę (upewniając się w ten sposób że wszystkie korzenie są podlane) i odstawiamy aby reszta wody wypłynęła z doniczki (najlepiej cały zabieg przeprowadzić w wannie). Oczywiście woda odstana lub z filtra (ale przy filtrze trzeba częściej przesadzać bodajże co roku).
Przesadzanie jak wyżej z filtrem, a przy podlewaniu normalną wodą to co 2-3 lata lub gdy korzenie już przekroczą doniczkę.
Nawożenie to podstawa nawóz dolistny (sam go stosuje jest najlepszy) lub do rozcieńczania z wodą
I to chyba sekrety dobrej hodowli storczyka tak z grubsza jak coś pisz chętnie służę pomocą A i zdj to wtedy stwierdzimy co storczykowi dolega
PS. instrukcja jest do storczyka z rodzaju phalenoplis !!!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl