Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Reanimacja miniaturki storczyka co mam robić
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: LOVEstorczyki
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2014 14:21:39
Witam,
Do reanimacji wziąłem storczyka od siostry (miniaturkę), wydawało mi się że skoro coś tam wiem mam ok 10 pięknych storczyków i parę książek o orchideach przeczytane to może go dam rade odratować. Chyba się przeliczyłem siostra mówi że opiekowała się nim normalnie(nie wie w czym tkwił problem) teraz co mam robić, pomocy !!Był w "małej szklarni" (czy jak to się zwie) i zaczęły mu żółknąc liście no to go z tamtej "szkarenki" wyjąłem a teraz jest jak na zdj. Proszę o pomoc wieżę że jest do odratowanie (proszę o wyrozumiałość mój pierwszy wpis)
Pierwsze zdj to takiego dostałem a dalej to obecny stan (naciąłem doniczkę żeby była cyrkulacja powietrza)

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2014 15:30:58
Witam
miniatury, hybrydy sklepowe są posadzone w mchu i miękkiej doniczce foliowej. One są szybko doprowadzane do kwitnięcia, "powstają" w szklarniach automatach, gdzie bada się codziennie dosłownie wszystko. Nie ma pan szans na taką uprawę.

Aby coś zmienić, należy powąchać podłoże, wygląda na zgniłe. Należy je wywalić. Obciąć zgniłe korzenie i teraz zająć się reanimacją.
O reanimacji dużo na tej stronie.

Trzymam kciuki
Jak się nie uda to proszę się nie martwić to był tylko specjalnie sfabrykowany bukiet kwiatów do domu. Bukiety po przekwitnięciu się wywala.

Pozdrawiam
ewka

Autor: LOVEstorczyki
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2014 21:36:58
dziękuje za otuchę i wiarę we mnie ale:
1. Zasadziłem go do nowego podłoża oraz obciąłem zgniłe korzenie podsypałem rany cynamonem (ostało się połowa w miarę zdrowego korzonka oraz zaczątek korzenia, który widać na zdj pierwszym)
2.Nie otwiera mi się link do reanimacji (nie podświetla się )
Jeszcze raz dziękuje za pomoc i proszę o ten link chętnie zaczerpnę trochę info na ten temat

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl