Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Liście zamiast kwiatów
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joanna R.
E-mail: ros.ja@wp.pl
Data: wtorek, 9 września 2014 17:23:42
Dzień dobry,
tego mini storczyka kupiłam w zeszłe wakacje w markecie. Miał lekko podłamanego jednego liścia i 3 pędy kwiatowe zamiast 2. Po przekwitnięciu przycięłam pędy. 2 z nich zupełnie uschły, jeden pozostał zielony. Kwiatek wypuszczał co jakiś czas nowe liście i korzenie powietrzne. W poprzednim mieszkaniu stał na oknie południowym i miał chyba za dużo słońca (nowe liście były bordowawe). Kiedy się o tym dowiedziałam przygotowałam mu zasłonkę. Teraz stoi na oknie zachodnio-północnym. Po wypuszczeniu nowego normalnego listka zaczął coś tworzyć na pędzie kwiatowym. Teraz widzę, że to też liście. W internecie spotkałam się ze sprzecznymi informacjami na ten temat. Nie wiem czy to normalne, czy coś mu dolega. W załączniku zdjęcie wraz z korzeniami (raczej wszystkie są zielone, jeden jest do wycięcia). Nie wiem czy powinnam coś z nim zrobić?
(W zasadzie bez kwiatków też go lubię )

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: środa, 10 września 2014 10:45:07

1) Za dużo słońca to dla phalaenopsisów jest wtedy, kiedy liście ulegają poparzeniu (najczęściej wiosną, przy skokowym wzroście ilości światła). Czyli wiosną trzeba uważać i wtedy zasłonka się przyda. Natomiast północnozachodnie okno to z dużą pewnością za mało światła. Generalnie wandowate powinny mieć maksymalnie dużo światła - tyle, ile zniosą bez oparzenia. Czyli bordowy kolor liści w wypadku tej rośliny jest optymalny (wybarwienie zależy od gatunku/odmiany).

2) Taki nowy przyrost nazywa się keiki i jest jak najbardziej normalnym zjawiskiem. Tak phalaenopsis rozmnaża się wegetatywnie. Można go tak piętrowo uprawiać lub oddzielić młodą roślinę (kiedy będzie miała MINIMUM trzy korzenie, każdy co najmniej 5 cm) i posadzić oddzielnie.

Autor: Joanna
E-mail: toyota_x@o2.pl
Data: środa, 1 października 2014 19:44:31
Witam,
keik rośnie sobie pomalutku, ma 2 listki (chyba przez to ochłodzenie nie rośnie już tak szybko). Martwi mnie, że 2 wierzchnie liście głównej rośliny przy brzegach są żółtawe i raczej cienkie (przy brzegach). Kwiatka podlewam ciągle wodą z nawozem, ale właśnie wypuszcza kolejny korzeń powietrzny, stare korzenie powietrzne ciągle rosną a nawet kierują się w kierunku doniczki. Czy to znaczy, że powinnam go przesadzić?

Autor: Marta
E-mail:  
Data: czwartek, 2 października 2014 10:18:40
Proszę nieco poczytać o uprawie storczyków. Zbyt częste nawożenie spali korzenie. Marta

Data: czwartek, 2 października 2014 11:56:38
Co do liści, to raczej normalne.

Co do podłoża - jeśli jest nadal w tym mchu (jak na zdjęciach), to bezwzględnie należy go przesadzić do kory lub innego gruboziarnistego substratu. W mchu dość szybko zgnije. Tak uprawia się tylko bardzo młode rośliny w ściśle kontrolowanych warunkach szklarni przemysłowej, ale nie w domu na parapecie.

Co do nawozu - Marta może mieć rację, ale niekoniecznie. Storczyki można podlewać cały czas z nawozem, ale bardzo rozcieńczonym - 4 do 10 razy w porównaniu z zalecanym dawkowaniem.

A swoją drogą, proszę poczytać to - Phalaenopsis

Data: czwartek, 2 października 2014 12:07:30
A poza tym - storczyki nie mają, morfologicznie różnych od zwykłych, jakichś specjalnych "korzeni powietrznych". To znaczy, wszystkie korzenie są takie same, co najwyżej dostosowują się nieco do warunków, w których akurat się rozwijają.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl