Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Budowa orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: niedziela, 29 stycznia 2017 13:57:44

Witam,
Były plany i wreszcie budowa orchidarium. Obiekt duży i nikt nie chciał wykonać. Światło ledowe sprawdziliśmy wcześniej na naszym oszklonym balkonie, zostanie przeniesione. Rośliny chyba już zaakceptowały nowy sposób montażu itd. Orchidarium buduje uzdolniony technicznie mąż i jeszcze chwila, a będzie. Woda deszczowa. Dwa wiatraki, czyli wymuszony obieg powietrza. Rośliny zawieszone centralnie, podejście z dwu stron. Kuweta jako podstawa i zbiornik na resztki wody po oprysku, odpływ zrobiony, też zostanie zastawiona roślinami.

Tutaj pytanie do praktyków.
Mają być drzwi dwu skrzydłowe, przesuwne i vis a vis.
Jakie duże i gdzie zrobić otwory wentylacyjne? Wym. 160 cm X 100 cm X 100 cm samej części szklanej dla roślin.

pozdrawiam
Ewa Jóźwiak

E-mail:  
Data: wtorek, 31 stycznia 2017 13:32:47
Witam
ja wiem, że Państwo wiedzą, że ja wiem, że otwory wentylacyjne muszą być.
Ale, trwa dyskusja między budowniczym a moją skromną osobą , przecież można sobie odsuwać drzwi i robić wentylacyjną szparę. Ale to trzeba wykonać ręcznie. A co się dzieje w razie wyjazdu. Potrzebna jakaś automatyka. Więc chyba trzeba wiercić otwory w drzwiach. Czy istnieje, może program, dla obliczenia wielkości i ilości otworów w stosunku do kubatury orchidarium. Jeden mały otwór to za mało. Tak myślę. Czy mam rację?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2017 14:26:38

Witam,

masz rację . Jeden otwór nie wystarczy. Musisz mieć przynajmniej 2 otwory na przeciwległych ścianach, jeden u góry, drugi nisko. W moich gablotach otwory mają 7 cm średnicy. Większych szklarz nie mógł wywiercić. Na zewnątrz otworów mam umieszczone wentylatorki komputerowe, które "pchają" powietrze do środka, wymuszając kołowy obieg. Dodatkowe wentylatorki są wewnątrz.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: wtorek, 18 kwietnia 2017 16:58:01
Witam ,
pierwsze rośliny już się przeprowadziły
Ja jeszcze nie

Bardzo dziękuję za dyskusje i rady przy budowie orchidarium.
Grażyno jest tak jak radziłaś, bez tła na ścianach. Dojdą jeszcze rośliny pozostałe, będzie busz.

Pozdrawiam
Ewa Jóźwiak

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl