Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pytanie o orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Czarnuszak
E-mail: czarnuszak@wp.pl
Data: sobota, 2 czerwca 2018 18:35:19
Witam, mam pytanie czy z takiego foliaka mogę zrobić paraochidarium. Coś co będzie trochę lepsze niż parapet.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 3 czerwca 2018 09:08:42
Witam,

takie "foliaki" od lat używam, gdy na lato wyprowadzam część storczyków na balkon. Wtedy świetnie się spisują, ale:
na każdej półce mam zainstalowane wentylatorki, a całą konstrukcję wstawiam do odpowiednio dużego, płaskiego pojemnika (np. na pościel). Woda po podlewaniu spływa do takiego pojemnika i dodatkowo zwiększa wilgotność.

W przypadku zastosowania w mieszkaniu takie pojemniki są niezbędne, bo inaczej podłoga byłaby cały czas mokra.

Problemem w mieszkaniu może być oświetlenie. Nie da się zainstalować niczego wewnątrz, bo każde oświetlenie emituje ciepło i folia tego nie wytrzyma. Jeżeli jest możliwość, to można ustawić tę konstrukcję tuż przy drzwiach balkonowych, lub na baaaardzo szerokim parapecie.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 3 czerwca 2018 10:37:53
Okno dachowe poludniowowschodnie, mniej więcej. Spróbuję dodać zdjęcie. Zrobiłam dwa piętra na każdym jest kuwetka z wodą i keramzytem, wilgotność 50/70% i wicej. Patrzyłam na zarowki led one emitują mniej ciepła.

Data: niedziela, 3 czerwca 2018 11:01:08
Tak to wygląda

Data: niedziela, 3 czerwca 2018 15:36:33

To prawda, że żarówki led mniej się grzeją, ale oprawki...
To miejsce na pewno jest słabo doświetlone. Rośliny będą się wyciągać do światła.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 3 czerwca 2018 17:50:36
Będę kombinować jak sobie z tym poradzić.

Data: poniedziałek, 4 czerwca 2018 20:56:43
Kupiłam na all taką lampę, dane niżej.
Moc : Do 300 W +- 10% HPS
Wymiary : 210 * 190 * 30 mm
Źródło światła: Dioda Led 50 W
Kolor: Full Spectrum
Długość życia: 50000 godzin
Kąt widzenia : 120 stopni
1 panel = 1,6 m2
Zalecana wysokość: 0,5 - 2m
Widmo: 380-840 nm
https://www.fotosik.pl/zdjecie/10469111200449a9
Wymiary foliaka pozwolą na zamocowanie lampy tak, by nie dotykała folii. Jeśli jednak będzie się grzała to ją zdejmę.

Data: wtorek, 5 czerwca 2018 12:38:01
Nie znam tej lampy, więc nie wiem jak to będzie. Weź jednak pod uwagę, że lampa oświetli tylko jeden poziom; a co z tymi niżej?

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: wtorek, 5 czerwca 2018 14:24:00
Mam podobny panel i on się rzeczywiście nie grzeje, więc jak najbardziej nadaje się do oświetlania orchidarium.

Niemniej jednak nadal pozostaje pytanie, co z niższymi poziomami? Ja używam swojego do doświetlania zimą płaskiego obszaru około 1 m2 obstawionego doniczkami na jednym poziomie (na górnej powierzchni orchidarium). Czyli odległość wszystkich roślin od źródła światła jest prawie taka sama. Dodatkowo rozwieszam nad roślinami lustrzaną folię w celu rozproszenia światła.

Potrzebowałabyś kilku takich (ale może nieco słabszych) paneli, na przykład skierowanych w dół pod każdą półką, albo trzech dookoła na zewnątrz skierowanych w bok (z dwóch boków i z przodu). A najlepiej jeden krążący dookoła jak słońce

Generalnie każdy wielopoziomowy pojemnik wymaga dość skomplikowanych sztuczek.

Data: wtorek, 5 czerwca 2018 14:35:12
Półki są zdjete, początkowo miałam dwa poziomy bo resztę zliwkidowałam. Teraz planuję zamontować lampę nieco poniżej sufitu, a kratki z półek będą na ścianach zamocowane do szkieletu. Postaram się zrobić to dzisiaj i wysłać zdjęcia

Data: piątek, 8 czerwca 2018 18:34:31
Lampa zainstalowana na wysokości 91cm, wygląda to tak

Data: piątek, 8 czerwca 2018 18:36:37
Po jakim czasie mogę zobaczyć efekty pozytywne tudzież negatywne? I ile czasu powinnam je naświetlać? (pomijam problemy techniczne typu nagrzewajaca się folia)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl