Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Bifrenaria harrisoniae???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 28 kwietnia 2019 14:12:51
Kilka lat temu kupiłam Bif. harrisoniae formę o różowych kwiatach.
Storczyk ładnie przyrastał i w ubiegłym roku zakwitł pierwszy raz. Jednak radość z kwitnienia wyparło rozczarowanie, ponieważ kwiaty nie dość, że nie były różowe, to jeszcze znacząco różniły się od znanej mi formy białokwiatowej.
Łudziłam się, że roślina była jeszcze za młoda i stąd taka 'deformacja' kwiatów i krótki okres kwitnienia. Ale w tym roku Bif. kwitnie ponownie i kwiaty pozostały takie same:

i pokrój całej rośliny:

Na pierwszy rzut oka to Bif. harrisoniae.
Wątpliwości budzą się po porównaniu jej do prawidłowo oznaczonej rośliny:

i zbliżenie kwiatów w tej samej skali

Kwiaty pachną tak samo. Wyrastają też identycznie:

Różnice, to: węższe i delikatniejsze liście , kwiaty zdecydowanie mniejsze, bardziej zwisające i do tego posiadają ostrogę jak na zdjęciu trzecim od góry.
Poza tym okres kwitnienia jest bardzo krótki. Pojedynczy kwiatek utrzymuje się zaledwie tydzień.
Czy ktoś z Państwa ma lub spotkał podobnego storczyka i wie co to jest? Pytam, ponieważ wydaje mi się mało prawdopodobne, aby w obrębie jednego gatunku były aż takie różnice

Z góry dziękuję za pomoc w identyfikacji

Pozdrawiam,
TF

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: wtorek, 30 kwietnia 2019 22:17:08
Może to tyrianthina? Na różnicę w budowie ostrogi zwraca uwagę "roślinmenażeria" w opisie właśnie tyrianthiny.

E-mail:  
Data: piątek, 3 maja 2019 11:56:53
Dziękuję za podpowiedź.
Mam teoretycznie Bif. thyriantina, ale jeszcze u mnie nie kwitła. Jak kiedyś uda mi się doprowadzić ją do kwitnienia to porównam, do którego gatunku bliżej temu 'małemu brzydactwu'

Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: czwartek, 23 września 2021 14:52:54
Wracam do tematu, ponieważ wreszcie zakwitła u mnie Bifrenaria thyriantina. Kwiaty tego gatunku zdecydowanie różnią się od zaprezentowanych powyżej, a szczególnie dotyczy to ostrogi:

Wynika z tego, że 'małe brzydactowo' przedsatwione na początku to na pewno nie thyriantina, ale inny klon harrisoniae , a wymienione różnice dopuszczalne są w ramach gatunku.

Wszelkie sugestie i podpowiedzi w tym temacie mile widziane

Pozdrawiam,
TF

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl