Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyk nie rośnie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Łukasz
E-mail: kuriatek82@tlen.pl
Data: środa, 13 maja 2020 21:45:59
Witam.Chciałbym się dowiedzieć dlaczego ten storczyk nie rośnie.Z rośliny matecznej bym odcięty teiki ponad 2 lata temu.W tamtym roku był przesadzany do nowego podłoża a w Styczniu przeprowadzka na nowe mieszkanie.Obrasta w korzenie natomiast jego wzrost stoi w miejscu jest bardzo wolny,czy może też być pszyczyną zraszanie rośliny lub jej nawożenie ale nie częste?Jest to rodzaj pachnący Proszę o pordę.Pozdrawiam Łukasz

Data: środa, 13 maja 2020 21:50:32

Data: środa, 13 maja 2020 21:55:44

Data: środa, 13 maja 2020 21:57:31

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 14 maja 2020 06:52:16
Panie Łukaszu !
Storczyki uczą cierpliwości,każda roślina , po oddzieleniu od rośliny macierzystej potrzebuje czasu (czasem nawet kilka lat) do zaaklimatyzowania się po takim "szoku" , jeżeli tylko ma wystarczającą ilość rozproszonego światła ten falenopsis - będzie wszystko ok. ! , patrząc na fotografię - ująłbym te bardzo grube kawałki kory -żeby roślina miała więcej "luzu" i zdecydowanie proszę falenopsisa nie zraszać , bo nadmiar wody , która zgromadzi się w rozecie liściowej może spowodować proces gnicia stożka wzrostu - a to może skutkować w krótkim czasie stratą rośliny -życzę powodzenia ! -Jarek.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: czwartek, 14 maja 2020 23:50:53
Ja wyciągnęłabym doniczkę z tej pięknej osłonki. Niech korzenie oddychają.Jak się nazywa to phalaenopsis? Marta

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 15 maja 2020 06:40:18
Podpisuję się również za cenną radą Pani Marty

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: wtorek, 2 czerwca 2020 13:56:35
Wydaje mi się, że skoro roślina jest zdrowa (a na taką wygląda), to znaczy, że Łukasz dobrze ja uprawia. Wyjęcie jej z osłonki spowoduje tylko konieczność zmiany reżimu podlewania, więc ja bym tego nie robił.

Natomiast możliwe, że kawałki podłoża są za duże dla uprawy parapetowej - mniejsza frakcja pomogłaby w lepszym/szybszym przyswajaniu wody i nawozów, czyli przyspieszyłaby wzrost.

A storczyki rzeczywiście rosną powoli... Mam jednego Rhynhostylisa gigantea od 20 lat - przez te lata wypuścił 4 liście i nigdy jeszcze nie kwitł

Data: piątek, 4 września 2020 12:00:15
Dziękuje wszystkim za rady,a nazwy tego storczyka nie znam

Data: wtorek, 14 września 2021 00:49:19
https://www.orchideen-wichmann.de/en/orchids-a-z/phalaenopsis-malaienblume-falterorchidee-schmetterlingsorchidee/doritaenopsis-tess.html

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl