Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium nobile. Grzyby? Wciornastki?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kotakota
E-mail: kotokrazca@gmail.com
Data: sobota, 18 grudnia 2021 16:28:51
cześć,
proszę o pomoc mojemu dendrobium nobile. Pesudobulwy są z tego roku. Przesadziłam go jesienią zamiast czekać do wiosny i chyba to go osłabiło. Niedawno wrócił z zimowania, przy którym za mocno się przesuszył. Teraz ma jeden pączek (!), jednak ma też plamy, które starałam się pokazać na fotkach. Udało mi się tez znaleźć kilka odskakujących robaczków przecinków (skoczogonki? wciornastki?). Co może mu być? Jak go teraz potraktować?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: sobota, 18 grudnia 2021 18:08:21
Oj, na pewno to są "nieproszeni goście" -szybko trzeba kupić chemiczny środek do oprysku(p.szkodnikom ssącym)i pewnie za kilka dni powtórzyć zabieg oprysku-życzę powodzenia !

Data: sobota, 18 grudnia 2021 18:22:21
Póki co wyczyściłam na mokro wszystkie listki i powymywałam te robaczki (było ich znacznie więcej niż trzy). Od spodu listki zostawiały zielony ślad na płatkach kosmetycznych, więc mniemam, że listki są po prostu ponadgryzane, poranione.

Ze specyfików na robale mam w domu preparat Siltac EC (taki: https://sklep-nasiona.pl/siltac-ec-na-mszyce-przedziorki-miseczniki-miodowki-maczliki-sumin-20-ml.html). Może być?

Dendrobium stał w towarzystwie Oncidium i Phalka - roślinki wyglądają na zdrowe, to chyba nie będę nic z nimi robić(?). Dendrobium przestawiłam trochę dalej.

Data: sobota, 18 grudnia 2021 18:45:14
Jeżeli ten środek jest na szkodniki ssące-to powinien je bez problemu zwalczyć

Data: sobota, 18 grudnia 2021 18:56:16
Super, dzięki za odpowiedź.

Data: sobota, 18 grudnia 2021 20:39:54
Aha, to dendrobium koniecznie trzeba odizolować od innych storczyków na czas jego leczenia.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl