Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  nawożenie storczyków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: covo
E-mail: press4@wp.pl
Data: wtorek, 7 maja 2024 11:49:58
dwa storczyki, ktore mam, to efekt ratowania/reanimacji jednego=wyjsciowego storczyka, ktory z rok temu padł był, być może/zapewne na skutek przesadnego podlewania. Ratowanie polegało na tym, że: usunąłem wszystkie zgniłe korzenie, oklapniete liście, a ponieważ w tej operacji niejako "samoistnie" podzielił sie na dwa storczyki, to do plastikowych, dwóch osłonek, z licznymi otworami na ściankach, zapakowałem te dwa. W środku mają tylko korę piniową.

O ile "pierwszy" storczyk ewidentnie ma korzenie, to drugi - śladowe.
Ale trzymają się.
Z raz w tygodniu po 25 minut zanurzam korzenie w wodzie. Potem oczywiscie są juz bez wody, do nastepnej kapieli.
Póki co - nie kwitną. A jako jeden - kwitł w przeszłości, rzadko, z raz w roku, ale kwitł.

PYTANIA:

Czym wspomagać, nawozić, by poprawić ich kondycję, by szybciej pojawiały się nowe liście? (poki co: stosuję znana z przepisów sieciowych "wodę ze skórek banana"...)
Jak "podgonić", pomóc, by ten słabszy odtworzył/powiększył system korzeniowy?
(oba własnie dorobiły sie po jednym, nowym liściu

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 7 maja 2024 13:25:47
Witam !
Ja osobiście poleciłbym płynne nawozy , dedykowane dla storczyków , dostępne w różnych sklepach i centrach ogrodniczych

Data: wtorek, 7 maja 2024 13:27:12
W te skórki banana - to jakoś nie za bardzo wierzę , choć może się mylę

Data: wtorek, 7 maja 2024 14:01:18
a czy ja wierzę w metodę "skorki banana"... Po pierwsze czytałem o tym wiele razy. Argument żaden, ale zakładam, że zalanie wodą pociętych skórek banana i trzymanie takiego cuda w słoiku "jakiś czas", to po prostu produkcja jakiegoś specyficznego nawozu naturalnego, o ktorym pisują, że cuda wprost czyni OK, niech czyni, póki co krzywdy nie robi, a te dwa powypadkowe storczyki jakoś kulają się.

Ale: intuicyjnie czuję, że banany powinno zamienić się na zdecydowanie bardziej energetyczne i bogatsze nawożenie. Zdecydowanie tak.
Tylko - na co?

Że w sklepach jest nawożenia dla storczyków trochę, to ja wiem. Wolałbym konkretna poradę. Konkretną + sprawdzoną, bo stosowaną (przez kogoś) z sukcesem.

Data: środa, 8 maja 2024 08:36:10
Witam !
Podaję konkretny bardzo dobry nawóz - Peters Prof. Blossom N:P:K 10- 30 -20 , dostępny w sklepiku firmy "Orchidgarden"

Data: środa, 8 maja 2024 15:10:13
dzięki.
doczytałem gdzieś, że:
Agrecol albo Florovit (dla storczykow lub roślin kwitnących).
Oraz:
chwalą właśnie Peters Professional BB i GM oraz PS (co by te skroty nie znaczyły...)

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: środa, 8 maja 2024 18:13:32
Witam,

Nawozy Petersa BB to Blossom buster, MG to Grow mix. Różnią się stosunkami N:P:K, co oznacza, że stosuje się je w różnych porach roku, czyli różnych fazach wzrostu roślin.
Przy stosowaniu innych nawozów niż te przeznaczone dla storczyków, należy przynajmniej o połowę zmniejszyć zalecaną przez producenta dawkę.

A popędzać rośliny to można by tylko fitohormonami...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 8 maja 2024 22:49:17

Oczywiście powinno być booster....

Grażyna

Data: środa, 8 maja 2024 23:34:56
1.
wobec tego: który Peters i kiedy dla storczyków? (btw: nie wiem, jak powiązać pory roku z fazami wzrostu STORCZYKA)

2.
nawozy przezn. konkretnie dla storczyków (Agrecol albo Florovit, albo Peters) - czy "należy przynajmniej o połowę zmniejszyć zalecaną przez producenta dawkę"? czy nie należy, bo uwaga dotyczy tylko nawozów NIE-dedykowanych storczykom i NIE-storczyków.

Data: czwartek, 9 maja 2024 07:05:12
Witam !
Z tego co się orientuję nawóz z większą zawartością azotu stosujemy na wiosnę , a z fosforem bardziej na jesień , zimą powinno się ograniczyć lub zaprzestać nawożenia

Data: czwartek, 9 maja 2024 08:47:30

Nawóz Petersa (dedykowany storczykom) Grow mix ma zawartość N:P:K 21:7:21 i powinien być stosowany od wiosny do połowy lata. Wspomaga wzrost wegetatywny roślin. Blossom booster ma 10:30:20 i należy go stosować od połowy lata do końca jesieni. Pomaga w dojrzewaniu nowych przyrostów i inicjowaniu pąków kwiatowych. Dotyczy to storczyków, które zimą przechodzą w stan spoczynku (lżejszego lub pełnego).
Storczyki, które nie przechodzą okresu spoczynku (np. Phalaenopsis, albo Pleurothallidinae) można cały rok nawozić nawozem zrównoważonym.

Przy stosowaniu nawozów nie dedykowanych storczykom należy zmniejszać dawkę w stosunku do zaleceń producenta. Lepszy "głodny" storczyk niż "przekarmiony".

Grażyna

Data: czwartek, 9 maja 2024 12:07:55
Dzięki Grażynko za cenne , szczegółowe uzupełnienie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl